REMA 1000 møder kritik i Norge: Vildledende tilbud på kylling

Udland

30/08/2024

Foto: Tupungato / Shutterstock.com
Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Skrevet af Maria K.

Tilbud på kylling har fået kæden ind i en shitstorm

Der er ikke nogen tvivl om, at REMA 1000 har mange stjerner hos utallige danskere.

Med mere end 400 butikker i Danmark er den norske supermarkedskæde til stede over hele landet.

I Norge, hvor kæden kommer fra, er den i disse dage dog ved at gennemgå en større shitstorm, hvor selv den norske pendant til Forbrugerombudsmanden er involveret.

Sådan skriver Nettavisen.

Det sker, efter en sag om prisnedsættelser hos REMA 1000 har skabt debat om, hvorvidt supermarkedskæden vildleder sine kunder.

Historien tager sin start, da omkring 20.000 kunder, som benytter Æ-appen (REMA 1000's tilbudsapp, red.), blev tilbudt en personlig rabat på 20 procent på Solvinge kyllingelårfilet.

Umiddelbart lyder det som en fantastisk nyhed, men alt var ikke, som det skulle være.

Flere opmærksomme kunder bemærkede, at varen faktisk var billigere bare få dage før, rabatten blev tilbudt.

Prisændringen har derfor skabt frustration og kritik fra både kunder og forbrugerrådgivere, der mener, at kunderne bliver vildledt.

Birgitte Espenes Ludvigsen, en af de berørte kunder, udtrykte sin skuffelse over for Nettavisen: "Jeg synes, det er ret råddent, hvordan de opererer." Hun opdagede, at prisen var blevet hævet kort før rabatten blev givet, hvilket fik hende til at føle sig snydt.

Forbrugerrådet raser

Men det er ikke kun kunderne, der er utilfredse.

Thomas Iversen, der er seniorrådgiver og jurist i det norske Forbrugerrådet, påpeger, at REMA 1000 ikke overholder reglerne, som kræver, at den laveste pris inden for de seneste 30 dage skal oplyses, selv ved personlige rabatter.

"Formålet med reglerne er at gøre det nemt for kunderne at vurdere, om tilbuddet er godt eller ej," siger Iversen, som mener, at REMA 1000 begår to fejl ved både at hæve prisen før rabatten og undlade at oplyse om tidligere priser.

Det norske Forbrugertilsynet, som er en pendant til den danske Forbrugerombudsmand, har dog en mere nuanceret holdning til sagen.

Vicedirektør Marit Evensen forklarer, at selvom personlige prisnedsættelser ikke nødvendigvis kræver, at den tidligere pris oplyses, kan det alligevel være problematisk, hvis prisændringen fremstår vildledende.

"Hvis prisen på en vare hæves og derefter straks nedsættes med en personlig rabat, kan det være vildledende og derfor forbudt," udtaler Evensen.

REMA 1000 forsvarer deres praksis og understreger, at de personlige rabatter gives til udvalgte kunder baseret på deres indkøbsmønstre. Ifølge kædens salgs- og marketingdirektør, Pia Mellbye, sætter kunderne pris på de personlige rabatter, og REMA 1000 mener, at besparelsen er reel.

De afviser derfor, at kunderne skulle føle sig snydt, og insisterer på, at de altid tilbyder konkurrencedygtige priser.