Professor forklarer: Derfor føles nogle prutter varmere end andre

Udland

22/3/23 | 07:20

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Hun kommer også med gode råd til ildelugtende prutter.

En universitetsprofessor har tilbudt en forklaring på et af livets største mysterier: Hvorfor nogle af dine prutter føles varmere end andre?

Det skriver Ladbible

Luft i maven er ofte et emne, der ikke bliver nævnt, da mange mennesker uundgåeligt har en tendens til at synes, det er lidt akavet at diskutere noget, der har med kropsfunktioner at gøre. Men i sidste ende er det en del af livet, uanset om du kan lide det eller ej - med læger, der siger, at den gennemsnitlige person menes at prutte mellem 5 og 15 gange om dagen.

Følelsen af varme prutter

Nogle prutter kan føles (eller lyde) anderledes end andre, inklusive nogle, der kan virke varmere eller koldere, når de slipper.

Men en ekspert har forklaret, at der er en helt god grund til det, efter at have talt med Men's Health om, hvorfor det nogle gange føles mærkeligt varmt at passere gas.

Lisa Ganjhu, der er klinisk lektor i afdelingen for gastroenterologi ved NYU Langone Health, sagde, at prutter kan føles "varme", når de forlader kroppen, men det skyldes faktisk opfattelsen snarere end en ændring i temperaturen.

"Alt er baseret på din kropstemperatur," sagde hun og fortsatte: "Varmen fra gassen, der kommer ud af din krop, vil være den samme temperatur, som din krop er."

Din mund minder om din endetarm

Ganjhu forklarede, at nogle mennesker kan føle en brændende fornemmelse, når de passerer gas, som kan virke "varm".

Du bør dog aldrig føle nogen egentlig smerte, da dette kan være et tegn på, at der er noget galt - hvis du oplever smerte råder hun dig til at tale med en læge for at sikre, at du ikke har hæmorider eller sprækker.

Ganjhu sagde, at den brændende fornemmelse kan være forårsaget af at spise krydret eller sure fødevarer. En måde at modvirke det på er at drikke mere vand for at hjælpe med at neutralisere syren.

"Hvis det brænder din mund når du spiser det, vil det brænde din numse på vej ud," sagde Ganjhu og tilføjede: "Vævet i din mund ligner meget vævet i din endetarm."

Gode råd til prutte-problemer

NHS beroliger os, med at det at prutte er helt 'normalt', men der er ting, du kan gøre, hvis du oplever, at du passerer meget gas, eller hvis det lugter.

"Prutter er normalt ikke noget at bekymre sig om," siger NHS-webstedet.

Alle prutter, nogle mennesker mere end andre. Hvad der er normalt er forskelligt for alle. Hvis du bemærker en forandring, eller det påvirker dit liv, er der ting, du kan gøre.

Sundhedsvæsenet kommer med flere råd, du kan afprøve, hvis du synes dine prutter er generende: spiser mindre måltider oftere, drikk eller tyg din mad langsomt med lukket mund, motioner regelmæssigt for at forbedre, hvordan din krop fordøjer mad.

Det frarådes dog at du tygger tyggegummi, ryger eller spiser bolcher. Det er ding der kan få dig til at sluge overskydende luft.