Overlevede dødelig injektion: Nu skal han henrettes for anden gang

Udland

01/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

I Alabama, USA, blev morderen Alan Eugene Miller blev dømt til døden, og egentlig skulle han henrettes i september måned. Man da dagen kom, og han skulle have stukket en nål i sig, fandt de ansvarlige ingen, trods 18 forsøg og måtte derfor opgive.

Overlevede "drabsforøget"

Den 57-årige overlevede derfor henrettelsen, men oplevede det som psykisk og fysisk tortur. Derfor har han også lagt sag en mod staten for at have udholdt "psykisk og fysisk pine".

Dog har det ikke hjulpet på hans sag. Han skal henrettes, dog ikke med den sædvanlige dødelige indsprøjtning. I stedet vil de bruge et andet middel, nemlig det såkaldte nitrogenhypoxi til trods for, at metoden aldrig tidligere har været brugt på en dødsdømt.

Med denne metode skal den dødsdømte indånde rent nitrogen, højst sandsynlig gennem en gasmaske. Det fratager hurtigt hjernen ilt, hvorefter personen bliver bevidstløs og derefter dør.

Denne metode er altså relativt mildere end en injektion, da personen dør uden smerter og altså uden potentielt ikke at kunnet blive stukket.

Ville have ønsket sig den til sin 1. henrettelse

Allerede før det mislykkede henrettelsesforsøg ønskede Miller sig den relativt blide og nålefri håndhævelse.

Og faktisk legaliserede guvernøren i 2018 denne metode, men Miller blev afvist at få den. Han måtte derfor få den henrettelsemetode, der viste sig at være ret så brutal.

Og denne sag har fået medicinalfirmaerne op ad stolen. Mange af dem rapporterer nu, at producere lægemidler såsom barbituraterne pentobarbital og thiopental til henrettelser.

Det ledte til en debat om, hvordan dødsdømte burde henrettes og fik staterne til at genoverveje, hvilke metoder de ville bruge.

Sidste år bestemte South Carolina sig for at genindføre skydestyrker, hvor den henrettede står over et hold af skydere. Denne metode er dog blevet afvist af staten, fordi den strider i mod en lov om at smerten er for pinefuld og kroppen bliver for deformeret.