Ny flåtvirus breder sig i Europa

Udland

30/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Virusset er nu blevet fundet i flåter i Finland, Frankrig, Rusland og Schweiz, som det Tyske Center for Rejsemedicin (CRM) med base i Düsseldorf har meddelt. Der er også første beviser på tilstedeværelsen af virusset i Tyskland.

Forskere fra Veterinærhøjskolen (Tiho) i Hannover har fundet spor af overførsel af ALSV gennem flåter til vilde dyr i Tyskland. Deres studie blev offentliggjort i år i tidsskriftet "Microorganisms".

Det skriver tag24.

"Udbredelsesområdet for mange hjemlige flåtarter er markant udvidet i de seneste år," sagde den videnskabelige leder af CRM, Tomas Jelinek. De milde vintre og varmere somre gavner flåterne.

I Tyskland er Lyme-Borreliose den hyppigst overførte sygdom fra flåter, som kan behandles med antibiotika i tidlige stadier. Derudover er Tick-Borne Encephalitis (TBE) især udbredt i Syd- og Sydvesttyskland, og der findes en vaccine imod den.

ALSV forårsager influenzalignende symptomer

Svære sygdomme, der går ud over influenzalignende symptomer, er hidtil ikke blevet knyttet til en ALSV-infektion, meddelte Centrum for Rejsemedicin yderligere.

Ikke desto mindre er listen over sygdomsfremkaldende agenser, der spredes gennem flåtbid, blevet udvidet med Alongshan-virusset.

Mangler mere viden

Under en systematisk undersøgelse af flåter, der blev indsamlet i Schweiz, blev ALSV endda fundet hyppigere i 2021 og 2022 end TBE-virusset. En finsk undersøgelse fandt også ALS-vira i flåter i 2019, men der blev ikke fundet tilsvarende sygdomme hos mennesker.

Ifølge holdet fra Veterinærhøjskolen i Hannover er yderligere undersøgelser nødvendige for at vurdere den potentielle risiko for ALSV for menneskers og dyrs helbred.

Det Nedersaksiske Statskontor for Forbrugerbeskyttelse og Fødevaresikkerhed (Laves) havde stillet blodprøver fra vilde dyr fra jagtsæsonen 2017 til 2019 til rådighed for forskerne fra Tiho. Blandt dem var prøven fra en kronhjort fra Niedersächsische Landesforsten, som var positiv for ALSV, og der blev også fundet ALSV-specifikke antistoffer hos andre vilde og tamme dyr.

Det nye virus blev desuden påvist i kroppe og spyt af flåter, der var blevet indsamlet fra flere lokaliteter. Det nyligt opdagede flåtvirus, Alongshan-virus (ALSV), har skabt bekymring blandt sundhedseksperter, da det spredes i forskellige europæiske lande. Både mennesker og dyr er i farezonen for at blive smittet af dette virus, der overføres gennem flåtbid.

Det Tyske Center for Rejsemedicin (CRM) i Düsseldorf har bekræftet fundet af ALSV i flåter i flere lande, herunder Finland, Frankrig, Rusland og Schweiz. Der er også blevet rapporteret om de første tilfælde i Tyskland.

Forskerne fra Veterinærhøjskolen (Tiho) i Hannover har igennem deres studie dokumenteret muligheden for, at ALSV overføres gennem flåter til vilde dyr i Niedersachsen, hvilket øger risikoen for yderligere spredning af virusset i dyrebestande.

En af årsagerne til den øgede udbredelse af flåter, der bærer ALSV, er de milde vintre og varme somre, der har givet optimale betingelser for disse krybdyr.

Bekymrende ny trussel

Mens den mest almindelige flåtoverførte sygdom i Tyskland fortsat er Lyme-Borreliose, er den nye trussel fra ALSV bekymrende. Selvom ALSV-indfektioner hidtil primært har forårsaget influenzalignende symptomer, er det vigtigt at holde øje med potentielt alvorlige konsekvenser for både mennesker og dyr.

I en undersøgelse foretaget i Schweiz blev ALSV endda fundet hyppigere i flåterne end det kendte TBE-virus, der også overføres gennem flåtbid. En finsk undersøgelse har også påvist ALS-vira i flåter, men hidtil er der ikke rapporteret om tilsvarende sygdomme hos mennesker.

For at forstå den fulde konsekvens af ALSV-infektioner er yderligere undersøgelser nødvendige, og forskere arbejder på at evaluere risikoen for både menneskers og dyrs sundhed.

Det Nedersaksiske Statskontor for Forbrugerbeskyttelse og Fødevaresikkerhed (Laves) har bidraget til forskningen ved at levere blodprøver fra vilde dyr, der blev samlet i løbet af jagtsæsonen i 2017 til 2019. Resultaterne har vist, at ALSV er til stede hos forskellige vilde og tamme dyr.

Virusset er også blevet påvist i både kroppe og spyt fra flåter, der er blevet indsamlet fra flere steder, hvilket indikerer, at ALSV-cirkulationen er vidtrækkende og kompleks.

Som forskerne fortsætter med at studere ALSV og dets spredning, opfordres folk til at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå flåtbid. Dette omfatter at undgå højt græs og buskads, bruge flåtspray og kontrollere krop og tøj for flåter efter ophold i naturområder.

Det er afgørende at forblive opmærksom på udviklingen af ALSV-situationen i Europa for at beskytte folkesundheden og dyrs velfærd.