Nu kommer portugisisk politi med indrømmelse i McCann-sagen

Udland

31/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er over 16 år siden, Madeleine McCann forsvandt.

Portugisisk politi har over for Madeleine McCanns forældre undskyldt for den måde, de håndterede den tre-åriges forsvinden på.

En delegation af højtstående officerer rejste fra Lissabon til London tidligere på året, skriver BBC.

De mødte Gerry McCann, Madeleines far, og undskyldte for den måde, detektiverne efterforskede sagen og behandlede familien på.

McCann-familien har ikke kommenteret undskyldningen, og deres datters forsvinden er fortsat uopklaret.

Mistænkt for at have iscenesat det

I september 2007, fire måneder efter Madeleine forsvandt, blev Kate og Gerry McCann gjort til "arguidos" - eller mistænkte - i den portugisiske efterforskning. Begge blev afhørt af detektiver, som mente, at de havde iscenesat en bortførelse og skjult Madeleines lig.

Fru McCann sagde, at hun blev tilbudt en aftale om at indrømme, at hun dækkede over sin datters død i bytte for en kortere straf.

Parrets arguido-status blev ophævet i 2008, men de forblev under mistanke i Portugal i årevis.

Kontroversiel bog fra efterforsker

Goncalo Amaral, seniordetektiven, der førte sagen, blev senere fjernet fra efterforskningen, men fortsatte med at skrive en bog, der anklagede McCanns for at være involveret i deres datters forsvinden. Han sagde, at han forsvarede sit professionelle omdømme.

McCanns injuriesag mod den tidligere detektiv over de påstande, han fremsatte om dem i sin bog, blev droppet af den portugisiske højesteret. Parret appellerede til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, men tabte denne appel i september 2022.

Parret har også været udsat for en ond kampagne online, der beskylder dem for at have forårsaget Madeleines død og derefter dække over det.

Indrømmer fejl fra starten

Det portugisiske politi siger nu, at deres indledende efterforskning af Madeleines forsvinden ikke blev håndteret ordentligt, at der på det tidspunkt var utilstrækkelig vægt på forsvundne børn, og at hendes forældres position som udlændinge i et miljø, de ikke forstod, ikke blev værdsat.

De fortalte også BBC, at de havde orienteret McCanns om deres igangværende efterforskning.

Betjentene gav deres støtte til de tyske myndigheder, som mener, at den 46-årige tyske statsborger Christian Brueckner dræbte Madeleine McCann.

Hans Christian Wolters, en af ​​de tyske anklagere i sagen, hilste den portugisiske undskyldning velkommen.

"Det er et godt tegn," sagde han og tilføjede: "Det viser, at der i Portugal er udvikling i McCann-sagen."