Er ældre eller yngre bilister farligst? Nu giver eksperter svaret

Udland

06/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Hvem tror du er de farligste bilister?

Det er en uendelig debat blandt bilister, om ældre bilister er mere farlige på vejen end dem i alderen 17-24 år.

En ekspert har nu talt med Express for at afgøre debatten.

Sidste år blev det afsløret, at tre fjerdedele af britiske bilisterne mener, at personer over 70 år bør tage obligatoriske "egnet til at køre-test".

Kigger på statistikkerne

Idéen er dog siden blevet kritiseret af ældre bilister. Tom Hixon, der er leder af køreskole-support på Bill Plant Driving School, sagde til Express.co.uk, at chaufførerne skal se på officielle statistikker for at afgøre debatten.

"Når man vurderer køregrupper for deres relative fareniveauer, er det vigtigt at analysere og evaluere officielle statistikker. Data fra den britiske regering har afsløret, at mellem 2016-2021 var næsten 50 procent af trafikulykkerne involveret i mindst én bilist i alderen 17-24, mens kun 19 procent af dødsulykkerne involverede en chauffør over 50 år. Mens dataene viser, at personer på 86 år og derover har de højeste kollisionsrater i 2020 med over 2.000 pr. milliard tilbagelagte køretøjskilometer, som en samlet andel af trafikanter, er der langt færre 86-plus-årige end de yngre. chauffører."

Eksperten fortsatte: "Med dem over 70, der i øjeblikket skal ansøge om deres kørekort igen hvert tredje år, understøtter dataene ikke, at de mellem 70-85 gennemfører deres køreprøve for anden gang, men der kan være en vis fordel for dem over 86 år gammel."

Yngre bilister er farligst

Hixon understregede også, at det er blevet rapporteret, at yngre bilister er mere tilbøjelige til at opføre sig "hensynsløst eller med mindre omhu og kontrollerede, hvilket kan resultere i disse farlige kollisioner". Han tilføjede:

"Sammen med deres relative uerfarenhed kan vi antage, at yngre bilister er mere farlige på vejene. Med hensyn til debatten omkring unge bilister vs. gamle bilister, viser statistikken, at der er ekstremer i begge ender med hensyn til antallet af kollisioner. Det er vigtigt, huske at ulykker, der involverer disse grupper, har en tendens til at adskille sig med hensyn til årsagssammenhæng, at især yngre bilister forbliver mere tålmodige, og ældre bilister er fuldt opmærksomme, når de er ude på vejen."