Nu bekræfter Carlsberg: Ja, Rusland har taget det

Udland

19/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er langt fra den eneste virksomhed, der er blevet ramt af den russiske manøvre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danske Carlsberg har mistet kontrollen over den russiske del af sin forretning.

Det bekræfter bryggerigiganten i en selskabsmeddelelse onsdag, som lyder:

"Vi har set erklæringerne offentliggjort af det russiske føderale agentur for statslig ejendomsforvaltning vedrørende udnævnelsen af ​​midlertidig ledelse af Baltika Breweries. Ifølge vores oplysninger er oplysningerne i denne erklæring korrekte.

Med underskrivelsen af ​​præsidentdekretet den 16. juli 2023 bevarer Carlsberg Group ikke længere kontrol over ledelsen eller driften af ​​Baltika Breweries. Ændringen i ledelsen af ​​Baltika Breweries er som følge heraf sket uden Carlsberg Groups viden eller godkendelse.

Det er uklart for Carlsberg Group, hvilke implikationer denne udvikling vil have på den igangværende drift af Baltika Breweries i Rusland samt den nuværende salgsproces."

Klassisk russisk manøvre

Hvis det, der er sket for Carlsberg, ikke lyder helt fremmed i dine ører, så giver det fint mening.

I løbet af sin tid som Sovjetunionen var private virksomheder i praksis ulovlige, og det var først efter Sovjetunionens fald i starten af 1990'erne, de cirka 45.000 statsligt ejede selskaber begyndte at blive afhændet til private.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har talrige virksomheder valgt at trække sig fra det russiske marked, og det har blandt andet ført til, at der nu er opstået en russisk variant af McDonald's inden for Ruslands grænser.

Udover Carlsberg er også franske Danone blevet overtaget af den russiske stat, ligesom det tidligere er sket for tyske Uniper og finske Fortum.

Allerede sidste år skrev den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, i et læserbrev i Politiken, at vestlige virksomheder risikerede at blive overtaget af den russiske stat, hvis de valgte at forlade det store land.

"Dette er en midlertidig foranstaltning dikteret af behovet for at forhindre et brud i produktions- og logistikbånd, for at udelukke dannelsen af en mangel på varer på det russiske marked samt opfyldelsen af sociale og arbejdsmæssige forpligtelser over for de ansatte i disse virksomheder," skrev han uddybende.