Moskva vil i næste måned opsende et redningsfartøj til den internationale rumstation for at bringe tre besætningsmedlemmer hjem, som faktisk sidder er strandet kredsløb, efter at deres originale kapsel blev ramt af en meteoroid.
Det skriver The Guardian
Den dockede Soyuz MS-22 fik en stor lækage i sidste måned. Ud fra lækagen sprøjtede kølervæske ud i rummet. Uheldet fik et par kosmonauter til at afbryde en planlagt rumvandring.
Kun plads til fire på hjemturen
Mens Ruslands rumagentur, Roscosmos, sagde, at lækagen ikke forårsagede nogen umiddelbar trussel mod besætningen på rumstationen, rejste det bekymringer om, hvorvidt alle på den orbitale forpost kunne vende tilbage til Jorden i en nødsituation.
Lækagen resulterede i højere kabinetemperaturer og derfor blev MS-22 anset for uegnet, hvilket efterlod kun én operationel "escape pod" forankret på Den Internationale Rumstation.
Det fartøj hedder et SpaceX Crew Dragon-rumfartøj. Der er syv personer ombord på rumstationen, som skal reddes ned til jorden, men SpaceX-kapslen har kun fire sæder.
Sender tomt rumfartøj afsted
Efter overvejelser sagde Roscosmos, at det har besluttet at fremrykke en planlagt marts-lancering af Soyuz MS-23 til 20. februar, så den kan bruges til at transportere de russiske kosmonauter Sergey Prokopyev og Dmitry Petelin og den amerikanske astronaut Francisco Rubio tilbage til Jorden.
Hvis en "særlig kritisk" situation opstod på Den Internationale Rumstation i ugerne før da, sagde Roscosmos, ville muligheden for at bruge den beskadigede Soyuz MS-22 til at redde besætningen blive overvejet.
MS-23 var oprindeligt planlagt til at tage tre besætningsmedlemmer op, men vil i stedet sejle op tom som et redningsfartøj.
Roscosmos-chefen, Yuri Borisov, sagde ikke noget specifikt omkring, hvornår Prokopyev,
Hul på 1 milimeter
Mikrometeoroider, som var det rumfartøjet blev ramt af, der satte gang i lækagen, er naturligt forekommende sten- eller metalstykker, der kan være så små som et sandkorn. På trods af det udgør de en betydelig fare for menneskelig rumflyvning.
De flyver rundt om Jorden med omkring 27.400 km/t - meget hurtigere end en kugles hastighed.
Roscosmos sagde, at diameteren af den mikrometeoroide, der ramte fartøjet, var lille, hvilket skabte et hul i kapslen, der kun var 1 mm i diameter. Det forårsagede betydelige skader, hvor Nasa TV-billeder viser hvide partikler, der ligner snefnug, der strømmer ud bagfra.