Kvinders rettigheder står for fald: Her vil man sænke den seksuelle lavalder til 9 år

Udland

11/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Forslaget har allerede været igennem andenbehandlingen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Tredje gang siges at være lykkens gang, og noget tyder på, det kommer til at gøre sig gældende for den regeringskoalition, der lige nu sidder på flertallet i det irakiske parlament.

Et nyt lovforslag, som ellers blev forkastet i både 2014 og 2017, er nemlig allerede igennem andenbehandlingen og mangler nu kun den tredje behandling for at kunne blive til lov.

Men hvis man er kvinde, eller blot støtter op om kvinder rettigheder i samfundet, er den såkaldte lov 188 nærmere som at læse en gyser end at læse et lovforslag.

For regeringskoalitionen vil nemlig beskytte unge piger mod "umoralske forhold", og det vil de gøre ved at lave følgende ændringer:

  • Den seksuelle lavalder skal sænkes fra 18 til 9 år

  • Kvinders ret til skilsmisse skal fjernes

  • Kvinders ret til forældrerettigheder skal fjernes

  • Kvinders ret til arv skal fjernes.

Det skriver det britiske medie The Telegraph.

Tomrummet efter Saddam Hussein

I 1950'erne og 60'erne var Irak faktisk et af de mest progressive lande i Mellemøsten, når det handlede om kvinders rettigheder, så mange vil nok undre sig over, hvordan et lovforslag som ovenstående nu kan have fået vind i sejlene.

Lektor ved Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen, fortæller til TV 2, at årsagen skal findes i det tomrum, der blev efterladt i det irakiske samfund efter Saddam Husseins regime faldt.

"Forskellen fra 1959 til nu er, at hele den irakiske stat og samfund har været i opløsning, og derfor er der nu forskellige grupper med forskellige interesser," siger Helle Lykke Nielsen.

Fordømmelse fra EU

I midten af oktober var EU-parlamentet ude med en fordømmelse af lov 188.

Man kom således med en indtrængende opfordring til, at den irakiske regeringskoalition "fuldt ud og øjeblikkeligt" afviser de foreslåede ændringer til lov 188.

Parlamentet vurderer således, at ændringerne, hvis de bliver vedtaget, vil være i strid med Iraks internationale forpligtelser vedrørende kvinders rettigheder og advarer også om, at det kan medføre tilbageholdelse af bistand til landet.