Kvinde har barberet sig, siden hun var 15: Nægter at skamme sig

Udland

15/03/2023

Screenshot: @torrisunshine
Screenshot: @torrisunshine

Skrevet af Emil B.

Da Torri Sunshine var 15, blev hun diagnosticeret med den sjældne sygdom PCOS (polycystisk ovariesyndrom) – og lige siden har hun været nødt at barbere sig selv. På trods af har hun lært at holde selvkærligheden ved lige.

Startede i skolen

Sygdommen PCOS er en sjælden af slagsen, og den forårsager en række symptomer, der dækker alt fra uregelmæssige og tunge menstruationer til overskydende androgen – også kendt som det 'mandlige' hormon.

Det hele startede i skolen, hvor hun en dag opdagede tre hår på sit ansigt.  Hun plukkede dem hurtigt væk, men de voksede igen og igen på hende.

Hun skammede sig enormt over det og fortæller, hvordan "Vi trak dem ud, og jeg lagde ikke mærke til mere, før jeg gik i 11. klasse, hvor jeg skulle begynde at barbere mig hver dag, og i begyndelsen af ​​20'erne skulle jeg lære at dække hårene på mit ansigt."

Udviklede spiseforstyrrelse

Hun barberede sig derfor hver dag for at håndtere det. Og særligt, når hun skal ud i offentligheden, skal hun forbi barbermaskinen. Hun føler sig dog heldigt, at hun har hjemmearbejde, hvilket gør det væsentlig lettere at håndtere de mange hår, der vokser i hendes ansigt.

Fordi hun skammede sig så meget over hendes sygdom, udviklede hun også en spiseforstyrrelse i 20'erne for at holde vægten. Den har hun heldigvis

Hyppigt forekommende

Ligesom for hende er mange af symptomerne direkte invaliderende for de kvinder, der oplever den. Ud over vægtøgning, overskydende ansigts- eller kropsbehåring og kraftige menstruationer er de almindelige symptomer, som de ramte har, udvikling af polycystiske æggestokke (væskefyldte sække, der omgiver æggene) og endda infertilitet.

Selvom omkring 12-21% af kvinder i den fødedygtige alder globalt er ramt af PCOS, anslåes det, at 70% af kvinder, der har tilstanden, efterlades udiagnosticerede.

Sygdommen kan i øjeblikket kun behandles – ikke helbredes.