Kina har opdaget en "uendelig" energikilde, der kunne levere nok brændstof til at forsyne landet i 60.000 år, hævder geologer i Beijing.
Det skriver flere medier, herunder Daily Mail.
Bayan Obo-mineskomplekset i Indre Mongoliet, en autonom region i det nordlige Kina, kan således indeholde nok thorium til at dække Kinas husholdningsenergibehov "næsten for evigt", ifølge en national undersøgelse.
Derfor kan det være en gamechanger
Dette let radioaktive element kan bruges til at skabe en type atomkraftværk kaldet et smeltet-salt-reaktor, som kan levere enorme mængder energi.
Forskere estimerer, at mineskomplekset kunne udvinde 1 million ton thorium, hvis det udnyttes fuldt ud, ifølge The South China Post, som har fået adgang til en deklassificeret rapport om undersøgelsen.
Undersøgelsen hævder, at thoriumressourcerne i landets minedriftsskrab "forbliver totalt uberørte" og, hvis de udvindes korrekt, kan være store nok til at afslutte verdens afhængighed af fossile brændstoffer.
Forskere påstår yderligere, at fem års minedriftsskrab fra et jernmalmsite i Indre Mongoliet indeholder nok thorium til at imødekomme de amerikanske energibehov i over 1.000 år.
Rapporten kommer, mens Kina, Rusland og USA kæmper for at udvide deres atomteknologier og gøre atomenergi til en central energikilde. Samtidig er den amerikanske præsident Donald Trump i dag klar til at underskrive en aftale med den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky, der vil tillade USA at udvinde Ukraines sjældne jordartsmetaller.
Undersøgelsen identificerede 233 thorium-rige zoner over hele landet og, hvis den er korrekt, tyder den på, at thoriumreserverne i Kina væsentligt overstiger tidligere estimater.
Thorium anslås at være 500 gange mere effektivt end det uran-232, der anvendes i konventionelle atomreaktorer, og har været anerkendt som en potentiel løsning på efterspørgslen efter atomkraft.
Teoretisk næsten ubegrænset energi
Atomreaktorer skaber energi ved at få radioaktive elementer til at gennemgå en proces kaldet fission. Under denne proces nedbrydes elementet i mindre, mere stabile elementer og frigiver varme, som kan bruges til at drive dampturbiner.
Thorium er ikke fissilt på egen hånd, hvilket betyder, at det ikke kan bruges til fission, men det kan danne grundlaget for en fissionsreaktion. Dette skyldes, at thorium er "fertilt", hvilket betyder, at det kan omdannes til uran-233 (U-233), når det bombarderet med neutroner.
I en smeltet-salt-reaktor blandes thorium med et kemikalie kaldet lithiumfluorid og opvarmes til omkring 1400°C. Denne blanding bombarderes derefter med neutroner, indtil noget af thorium begynder at omdannes til uran-232, som derefter nedbrydes i en fissionsreaktion. Når det nedbrydes, producerer uranet flere neutroner, som omdanner yderligere thorium til brændstof.
I teorien kunne denne reaktordesign gøre et ekstremt rigt element til en næsten ubegrænset energikilde.
Smeltet-salt-reaktorer producerer også betydeligt mindre atomaffald og fjerner risikoen for en atomkatastrofe ved at holde niveauerne af fissilt materiale relativt lave.