Kastede yoghurt på to kvinder - nu er de alle tre blevet anholdt

Udland

04/04/2023

Foto: Screenshot, @TheSun/Twitter
Foto: Screenshot, @TheSun/Twitter

Skrevet af J. Bøgen

Kvinderne risikerer nu at få taget deres kørekort og pas, ligesom de også risikerer at blive slået.

To kvinder i Iran blev anholdt, efter at en mand smed yoghurt på dem for ikke at dække deres hår helt, i en hændelse optaget på video.

Overvågningsoptagelser, der viser "yoghurtangrebet", menes at have fundet sted i byen Shandiz i det nordøstlige Iran og er blevet spredt på sociale medier.

Videoen viser en mand i ternet skjorte nærme sig en af ​​kvinderne og tale til hende, mens han bliver mere og mere animeret.

Han ses derefter tage fat i en gryde med, hvad der menes at være yoghurt, og kaste den over de to kvinder, der bliver ramt i hovedet, inden han bliver konfronteret af en anden mand, der skubber ham ud af butikken.

Som svar på begivenheden insisterede Irans præsident Ebrahim Raisi på, at hijab er loven i landet, og de to kvinder er siden blevet anholdt for ikke at dække deres hår.

Manden er også blevet anholdt for at fornærme kvinderne, offentlig uorden og "ukonventionel fremme af dyd".

Artiklen fortsætter under videoen.

"Vil blive straffet og retsforfulgt"

Rapporter på sociale medier siger, at mejeributikken var blevet lukket, men ejeren blev citeret af et lokalt nyhedsbureau for at sige, at han havde fået lov til at genåbne og skulle "afgive forklaringer" til en domstol.

Præsident Raisi sagde: "Hvis nogle mennesker siger, at de ikke tror [på hijab]... er det godt at bruge overtalelse...

"Men den vigtige pointe er, at der er et lovkrav... og hijab er i dag et juridisk anliggende."

Efter protester i de seneste måneder sagde Gholamhossein Mohseni Ejei, Irans øverste dommer, lørdag: "Ikke at bære hijab er ensbetydende med fjendskab med [vores] værdier.

"De, der begår sådanne unormale handlinger, vil blive straffet og vil blive retsforfulgt uden nåde."

Landsdækkende protester

Et stigende antal kvinder har trodset myndighederne ved at kassere deres slør efter landsdækkende protester, som kom efter, at Mahsa Amini blev slået ihjel af landets sædelighedspoliti, mens han var varetægtsfængslet.

Politiker og medlem af kulturkommissionen Hojjat ol-Eslam Hossein Jalali sagde i weekenden, at de, der blev fundet skyldige i ikke at bære hijab, kunne få frataget deres hverdagsfriheder, herunder at få taget deres kørekort og pas.

Jalali sagde, at der ikke ville være nogen ændring i måden, hvorpå hijab og kyskhedslove blev håndhævet, men at metoder til at påtvinge de ultrakonservative regler ville være mindre voldelige fra nu af.

"At bevæge sig væk fra hijaben betyder en tilbagetrækning af den islamiske republik," tilføjede Jalali.

Oprøret efter de måneder lange anti-hijab-protester, der startede i september, har fået politikerne til at finde alternative måder at håndhæve hijab-loven på.

Inden protesterne ville de, der brød loven, få en lille bøde. Men hvis de havde tidligere forseelser, kunne de blive fysisk slået.

Kilde: The Sun