Hvert år udpeger det britiske nyhedsmagasin The Economist et land, der tildeles titlen "Årets Land".
I 2024 gik prisen til Bangladesh, et land beliggende i Sydasien og grænser op til Indien. Bangladesh blev valgt på grund af de markante politiske ændringer, der fandt sted i det forgangne år.
The Economist understregede, at titlen ikke gives til det rigeste eller lykkeligste land, men til det, der har gjort de største fremskridt det seneste år.
Tidligere vindere har inkluderet lande som Colombia, Ukraine og Malawi.
Derfor vandt Bangladesh
Bangladesh blev anerkendt, da landet i august oplevede en historisk begivenhed, hvor premierminister Sheikh Hasina, som havde siddet på magten i 15 år, blev afsat gennem et demokratisk oprør. Oprøret blev anført af studerende, og Sheikh Hasina flygtede til Indien for at undgå videre konflikt.
Muhammad Yunus, den tidligere Nobelprisvinder, spillede en central rolle som rådgiver for den midlertidige regering, der overtog magten efter Hasinas flugt. Yunus har kaldt dette øjeblik landets "anden befrielse".
Ifølge The Economist har Bangladesh, under midlertidig ledelse, taget skridt mod en mere liberal regering, selvom landet står over for store udfordringer som korruption, vold og islamisk ekstremisme.
Kontroversielt valg
Kritikerne påpeger dog, at situationen er præget af kaos, og at økonomien er i tilbagegang.
Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, har tidligere arbejdet i Bangladesh og beskriver Sheikh Hasina som en autokratisk leder, der i sin periode ved magten styrkede sin kontrol gennem undertrykkelse af oppositionen
Whyte bemærker, at demokratiske rettigheder blev kompromitteret, især i de senere år, og at økonomien i perioden efter COVID-19 begyndte at skrante. Han ser dog et potentiale i de nuværende politiske ændringer, selvom han advarer om, at fremtiden er usikker.
Det er endnu uvist, hvordan den midlertidige regering vil klare sig, men valget, der forventes at finde sted i slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026, vil være en vigtig test for landets fremtidige politiske udvikling.