Fandt en sjælden sten og håbede på guld: Det viste sig at være meget sjældnere

Udland

12/02/2023

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Australsk mand fandt en værdifuld sten, og han håbede den indeholdte guld. Det viste sig at være et meget sjældnere fund.

En australier ved navnet David Hole har tilbage i 2015 være på guldgravertur i Maryborough Regional Park, tæt på Melbourn.

Med sin trofaste metaldetektorer i hånden, gik David rundt og spejdede efter “guld”. Område var tilbage i det 19. århundrede et af Australiens store guldgravningsområder.

Og David fandt da også noget! Pludselig slog detektoren ud, og en stor, rødlig sten blev fundet frem fra undergrunden. Den lå i et gullig, leret jordlag, og det plejer typisk at være guld, der er skubbet fri.

Manden tog stenen med hjem og prøvede herefter ihærdigt at åbne den. David håbede inderligt, at den ville være fyldt med guld.

Vinkelsliber, metalbord, stensav, og sågar syre blev brugt for at få stenen op. Da intet af det lykkedes, lagde han stenen på en hylde i værkstedet, og slog den ud af hovedet for en tid. 

Et år gik og David kunne ikke lade stenen ligge. Han fik en skulptør til at undersøge stenen nærmere, og her fik han at vide, at det ikke var guld, han havde fundet, men en sjælden form for meteorit.

Grunden til at David Hole ikke kunne få hul på overfladen af meteoritten var, at den havde en hærdet overflade, som meteoritter får, når de rammer jordens atmosfære. Det får meteorietterne til at brænder op i atmosfæren, hvilket hærder deres overflade.

Stenen blev derefter sendt til “Melbourne Museum for Identifikation,” hvor en forsker udtalte til “Channel 10 News” at efter 37 års arbejde på museet, var dette kun den anden meteorit, der nogensinde er blevet sendt ind.

Stenen vejede hele 17 kg, og blev dateret til at være 4.6 milliarder år gammel. Da et diamantbor blev fundet frem, skar man en tynd skive af meteoritten, kunne man se, at den havde et høj procentmæssig indhold af jern, der gør den til en klasse H5 meteorit. 

Kilde: ScienceAlert