Første fatale isbjørne-angreb i 30 år: Mor og søn dræbt foran skolebørn

Udland

20/01/2023

Foto: Shuttertsock
Foto: Shuttertsock

Skrevet af Kathrine Frich

Moren havde lige forladt byens skole, da angrebet fandt sted.

Sommer Myomick pakkede sin baby godt ind mod de frysende vinde, der piskede ud fra Beringhavet og trådte udenfor i en sløret af blæsende sne. Det var en kort gåtur fra skolen, hvor hun havde besøgt pårørende til sundhedsklinikken omkring 150 meter væk, men den unge mor kunne næsten ikke se, hvor hun skulle hen – eller den fare, der nærmede sig.

Det skriver The Guardian

Myomick, 24, og hendes søn, et-årige Clyde Ongtowasruk, nåede lige ud over fronten af ​​Kingikmiut-skolen i Wales, Alaska, lige under polarcirklen, da en isbjørn dukkede op fra den uigennemtrængelige snebyge og angreb dem.

Angriber mor og barn foran skole

Det var det første dødelige isbjørnangreb i 30 år der skete i Alaska, den eneste amerikanske stat, der er hjemsted for dyrene.

Da angrebet udfoldede sig, beordrede rektor en spærring og lukkede persiennerne, så børnene ikke kunne se, hvad der skete uden for indgangen. Flere ansatte og medlemmer af lokalsamfundet forlod sikkerheden i bygningen og forsøgte at skræmme bjørnen væk med skovle. Det stoppede bjørnen midlertidigt, men så vendte dyret sig mod dem, og de skyndte sig ind igen.

Rektor Dawn Hendrickson smækkede døren i ansigtet på den vrede bjørn, hvilket muligvis reddede liv, ifølge Susan Nedza, chefadministrator for Beringstrædets skoledistrikt.

"Isbjørnen jagtede dem og forsøgte også at komme ind. Bare forfærdeligt,” sagde Nedza, som modtog hektiske opkald om angrebet

Der er ingen retshåndhævende myndighed i Wales, så mens bjørnen forblev udenfor, blev der ringet til samfundets medlemmer om hjælp.

En person, der ikke er blevet identificeret, dukkede op med en pistol og dræbte bjørnen, mens den fortsatte med at angribe Myomick og hendes søn.

Vidste ikke den var der

Det ser ud til, at moderen og det lille barn ikke havde nogen idé om, hvad der skulle komme på grund af dårlig sigtbarhed, fortalte Alaska State Troopers talsmand Austin McDaniel til Associated Press torsdag.

Den nærmeste familie boede midlertidigt på skolen, mens de ordnede elektriske problemer i deres hjem, ifølge et opslag på crowdfunding-webstedet, der er oprettet for at hjælpe familien "i lyset af ufattelig tragedie og hjertesorg".

Wales, et hvalfangstsamfund, er det vestligste punkt på det nordamerikanske fastland - kun 80 kilometer fra Rusland over Beringstrædet - og er hjemsted for omkring 150 mennesker, næsten alle Inupiat.

Det er tilgængeligt med fly og båd, med adgang til snescooter om vinteren.

Skolebørn får krisehjælp

Snestormen, der camouflerede bjørnen, sammen med manglen på banelys ved Wales' grusflyvestribe forhindrede Alaskas statstropper i at flyve en officer og en statslig vildtlevende embedsmand fra Nome ind i området for at undersøge sagen indtil onsdag.

Det vides ikke, hvad der foranledigede angrebet. Isbjørne ser imidlertid mennesker som bytte, sagde Geoff York, seniordirektør for bevaring hos Polar Bear International.

Prøver fra bjørnen blev taget til statsdyrlægen, og ligene af Myomick og hendes søn blev fløjet til Nome for eventuel transport til den statslige læges kontor i Anchorage.

Skolen blev aflyst onsdag, så eleverne kunne være sammen med deres familier, og skoledistriktet fløj psykologer til Wales for at give krisehjælp.