Får det ingen ende: Naturbrand brudt ud på populær dansk ferieø

Udland

26/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er godt nok uhyggeligt.

Det virker som om hele Sydeuropa står i flammer denne sommer.

Grækenland er plaget af voldsomme naturbrande på både øerne Rhodos og Korfu, ligesom også et område i nærheden af hovedstaden Athen har ført til evakueringer.

Derudover er det sydlige Italien også hårdt ramt, hvor særligt øen Sicilien sender brandslukkerne på overarbejde.

Portugal er ligeledes ramt nær hovedstaden Lissabon, og nu er endnu et af danskernes foretrukne feriemål ramt af det dødbringende fænomen.

Flere hundrede evakueret

Tirsdag blev den spanske ø Gran Canaria nemlig offer for en naturbrand, der hurtigt bredte sig. Det tvang myndighederne til at evakuere flere hundrede landsbyboere, lukke tre veje og indsætte helikoptere i kampen mod flammerne.

Et vidne fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at flammerne, der påvirker den bakkede centrale del af øen nær Tejeda-toppen, væk fra strandene, der er populære blandt turister, kun var få meter fra en række antenner på en bjergtop, nogle af dem knyttet til lufttrafikkontrol.

Imidlertid fortalte den spanske lufthavnsoperatør AENA til Reuters, at Gran Canaria-lufthavnen på den østlige kyst fungerede normalt.

Er eftersigende under kontrol

"Branden er undsluppet de indledende bestræbelser på at kontrollere den... Vi arbejder intenst på at forhindre den i at sprede sig," sagde den lokale beredskabschef, Federico Grillo, til Radio Canarias umiddelbart efter, evakueringen var blevet iværksat, og den seneste melding er, at branden er under kontrol.

Antonio Morales, leder af ørådet på Gran Canaria, fortalte journalister, at omkring 100 brandmænd og ni fly arbejdede på at slukke ilden, der har ødelagt flere hundrede hektar natur, men som ikke har ødelagt nogen bygninger.