Er du ved at blive tyndhåret? Ekspert deler 5 gode råd til at stoppe hårtab

Udland

10/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er faktisk muligt helt at stoppe eller forebygge hårtab.

Det er normalt at tabe hår hver dag – ifølge NHS kan vi tabe mellem 50 og 100 hår om dagen. Men det kan være bekymrende og foruroligende, når der opstår så meget hårtab, at der opstår skaldede pletter, håret bliver mærkbart tyndere, eller hårklumper falder ud på én gang.

Det skriver The Sun

Anabel Kingsley, konsulent trichologist hos Philip Kingsley siger, at der er mange typer hårtab, men nogle er genetisk forudbestemt.

De mest almindelige typer hårtab, hun ser i sin klinik, skyldes stress og brud

"Hårtab udløses normalt af en indre forstyrrelse af kroppen, såsom, men ikke begrænset til, sygdom, stress, postpartum eller ernæringsmæssige ændringer og /eller mangler. Hårtabet sker normalt seks til 12 uger efter den hændelse, der udløste den, så det er altid vigtigt at se tilbage for at finde årsagen." fortæller Anabel Kingsley og fortsætter:

"Selvom det kan være ekstremt irriterende, kan du være sikker på, at håret næsten helt sikkert vil vokse ud igen, når det underliggende problem er blevet løst."

Ses ved både mænd og kvinder

Hårtab kan forekomme hos mænd og kvinder, men der er nogle forskelle i hvordan. Anabel forklarer:

"Den mest markante forskel mellem kønnene er mønstret. Hos kvinder præsenterer dette sig normalt som en gradvist bredere hårtab, der spreder sig over det øverste hovedbundsområde. Hos mænd er det mest bemærkelsesværdigt en vigende hårgrænse omkring pandenområdet og kronen."

"Der er en række livsstilsændringer, der kan implementeres for bedst muligt at understøtte sund hårvækst og hjælpe med at forhindre hårtab," siger hårtransplantationskirurg, Dr. Furqan Raja fra The Private Clinic. Prøv disse ikke-kirurgiske metoder til at pleje dit hår...

1. Reducer din stress

Det er ikke altid let at mindske følelser af stress og angst, men hvis du har bemærket problemer med dit hår, er det bestemt værd at introducere nogle stresslindrende taktikker i din daglige rutine.

"Stress kan have en betydelig indvirkning på en patients generelle helbred og kan fremskynde hårtab. Stress øger også androgenniveauet, hvilket kan være forbundet med hårtab. Derudover kan stress give anledning til en række andre problemer såsom skæl, og det kan forårsage ændringer i spisevaner, som igen kan påvirke håret," siger Dr. Raja og fortsætter:

"Opretholdelse af en god balance mellem mineralerne zink og magnesium har vist sig at hjælpe med at kontrollere angst og stress,"

Motion og meditation samt tilstrækkelig søvn er også vigtigt for at lindre stress.

2. Det kan være din medicin

Hvis du er på fast receptpligtig medicin kan det også påvirke din hårpragt

"Hårtab er en almindeligt kendt bivirkning af nogle typer kemoterapi. Selvom det er en relativt sjælden bivirkning af de fleste andre typer medicin, kan nogle receptpligtige lægemidler såsom blodfortyndende midler, antidepressiva og betablokkere samt noget hormonrelateret medicin forårsage hårtab," siger Dr. Raja.

Hvis du tror, du oplever hårtab på grund af medicin, skal du kontakte din egen læge og finde ud af om du kan prøve en anden type medicin.

3. Reducer dit alkoholindtag

Alkohol virker udtørrende og det kan også medføre hårtab.

“Mens alkohol i sig selv ikke har været direkte forbundet med hårtab, kan det føre til dehydrering, som også kan udtørre hårsækkene. Over længere perioder kan dette også hæve syreniveauet i din krop og påvirke proteinoptagelsen," forklarer Dr. Raja og fortsætter:

"Tilsammen kan dette have en negativ indvirkning på hårsækkene og hårets sundhed, hvilket resulterer i udtynding og tab af hår."

At skære ned på alkohol er vigtigt og kan hjælpe med at beskytte dit hår, men når/hvis du drikker alkohol, så sørg for at undgå dehydrering ved at tage et glas vand mellem hver alkoholholdig drik. Derudover skal du forsøge at forblive hydreret hele dagen, uanset om du drikker alkohol eller ej.

4. Tjek dine vitaminer

Vitaminmangel kan også være skyld i hårtab.

"Når det kommer til vitaminmangel, kan et lavt vitamin B12-tal påvirke sundheden for de røde blodlegemer, som transporterer ilt til dit væv, mens en jernmangel - eller anæmi - betyder, at kroppen ikke producerer nok essentielt protein til hårcellerne,” siger Dr. Raja og tilføjer:

"Vitamin A hjælper også hudkirtlerne med at danne et olieagtigt stof kaldet talg. Sebum hjælper med at bevare fugten i hovedbunden og holde håret sundt. Så er der D-vitamin, som hjælper med at stimulere nye og gamle hårsække. Forskning viser, at mangel på D-vitamin i din krop kan føre til hårtab. Når der ikke er nok D-vitamin i dit system, såsom i vintermånederne, eller når folk ikke er i stand til at søge solskin i udlandet, kan ny hårvækst hæmmes."

Fyld op på dine biotinniveauer ved at putte i søde kartofler, svampe og broccoli. Gulerødder, græskar, spinat og grønkål er høj i beta-caroten, som omdannes til A-vitamin. For D-vitamin skal du indtage fed fisk, skaldyr og æggeblommer.

Hvis du føler, at du mangler essentielle vitaminer og mineraler, kan et vitamintilskud hjælpe.

5. Er det hormonelt?

Dine hormoner kan også spille ind hvis du oplever hårtab

"De hormonforandringer, der kan forekomme på forskellige stadier af en kvindes liv, for eksempel under graviditet og overgangsalder, kan påvirke hårvæksten, hvilket resulterer i tyndere hår og skaldede pletter."

Det er dog ikke kun kvinders hormoner der kan påvirke hårpragten.

"Mænd kan også opleve hormonforandringer, der kan være ansvarlige for deres hårtab," siger Dr. Raja.

Se din læge, hvis du er bekymret, som kan anbefale hormonbehandling.