Eksperter: Kim Jung Un bruger photoshop for at se stærkere ud

Udland

13/10/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er tale om billeder fra de flyøvelser, som Nordkorea har afholdt sidste uge

Billeder af de nye flyøvelser som Nordkorea har afholdt d. 6. til 8. oktober ser ud til at være billedemanipuleret

Det skriver Dailymail

Kim Jong Uns håndlangere kan have photoshoppet ekstra jetfly til propagandabilleder af nylige nordkoreanske militærøvelser for at få landets luftvåben til at se mere imponerende ud, end det faktisk er.

Pyongyang har meldt ud at de har lavet store flyveøvelser med 150 jetfly, der 'flyver samtidigt for første gang i [vores] historie' mellem den 6. og 8. oktober.

Billeder blev frigivet kort efter, der viser et stort antal fly, der flyver og laver manøvrer, mens Kim Jong Un selv overvågede dem.

Thorsten Beck, der er ekspert i fotoanalyse ved Berlins forskningsinstitut HEADT Center, siger dog at billeder ser ud til at være blevet manipuleret og at hele formationer af fly er kopieret for at give indtryk af at have en flere fly end man reelt har.

Tyder på billedkloning

Beck sagde, at han selv undersøgte billederne og opfangede en række uoverensstemmelser, og derefter kørte dem gennem software designet til at opfange billedkloning.

Computeren identificerede mange af de samme problemer, han selv kunne se.

"Jeg tror, ​​at antagelsen om, at elementer i en række billeder er blevet klonet, er korrekt," siger Thorsten Beck efter selv at have inspiceret billederne, som ifølge ham er veludførte:

"Den, der skabte eller manipulerede disse billeder, havde helt sikkert evner indenfor Photoshop. 'Det ser ikke amatøragtigt ud, men kompositionen, formålet og karakteren af ​​manipulationen viser noget andet."

Kig på skyerne

Det billede som Beck valgte arbejdede med viser 30 krigsfly fra oven. Visuelle spor af manipulation omfatter det faktum, at flyene alle ser nogenlunde lige store ud, selvom de angiveligt flyver i forskellige højder og afstande fra kameraet - hvilket betyder, at deres udseende burde ændre sig.

Et andet foto, der viser en række jagerfly mod en dramatisk baggrund af skyer, vækkede også mistanke.

"Billedet ser meget kunstfærdigt komponeret ud, næsten for godt til at være sandt," sagde Dr. Beck. 'I klonanalyse kan man se, hvilke grupper der viser lighed, og min visuelle analyse falder stort set sammen med dette.'

Militæranalytiker enig

Han indrømmede, at anklagen om digital manipulation ikke kan bevises endeligt, fordi billederne er relativt lav opløsning. Derudover er der mangel på alternative vinkler at sammenligne med, og metadata, der normalt ledsager digitale fotofiler, er blevet fjernet.

Derudover er det vanskeligt at analysere militære formationer for duplikering, fordi deres bevidst symmetriske karakter betyder, at fotosoftware kan narres til at identificere dem som kloner, når de i virkeligheden bare ligner hinanden.

Analyser fra andre eksperter tyder dog på, at formationerne i sig selv ikke giver mening fra et militært synspunkt - hvilket yderligere forstærker ideen om, at billederne er blevet manipuleret.

Samuel Archer, der er senior militæranalytiker fra Aviation Week, sagde:

"Set fra en militærøvelses perspektiv giver koncentrationen og mængden af ​​fly ingen taktisk eller strategisk mening. Den eneste virkelige grund til, at du ville sætte så mange fly i flyvning, der er tæt på hinanden, ville være for at få det til at se ud på billeder som om der var flere fly, end der var."