Efter sukkerforbud i dagtilbud: Børn skal blæse fødselsdagslys ud i en trælagkage

Udland

18/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Katrine Lykke

Personalet fjerner også snacks fra børnenes madpakker.

Du husker sikkert tilbage med glæde på skoletiden, hvor der ofte blev delt slikkepinde eller flødeboller ud, når en klassekammerat havde fødselsdag.

Men den tradition er det slut med i et engelsk dagtilbud, hvor man har lavet strenge regler for, hvad børnene må indtage.

Det skriver The Sun, der har talt med Emma Clarke, der er mor til den fire-årige Archie, der til dagligt går i Cippenham Nursery School i Berks, hvor den strenge sukkerpolitik er blevet indført.

Personalet tjekker børnenes madpakker

Den forfærdede mor fortæller bl.a. om fødselsdagslagkagen, der nu er udskiftet med en trækage, som børnene skal puste lysene ud i.

"Den er lavet af træ, og nogen har malet den, så den ligner en rigtig kage med huller til stearinlys,” fortæller den 34-årige mor.

Det er alt sammen en del af dagtilbuddenes sunde kostplan, der også indebærer, at personalet tjekker børnenes madpakker og inddrager forbudte snacks, fx smoothies eller marmelademadder.

Her har Emma også oplevet af småkager og chips er blevet fjernet fra hendes søns madpakke. I stedet har hun fået en liste med hjem med regler for, hvordan man pakker en afbalanceret frokost.

"Tag ikke mit barns mad"

I stedet for at følge anvisningerne har Emma Clarke forsøgt sig med at toppe sin søns lækre madpakke med en seddel til personalet om, at de ikke måtte fjerne mad derfra. Det hjalp dog ikke: Archies snacks blev alligevel fjernet.

Dagtilbuddet siger dog, at de oplever, at langt de fleste forældre støtter op om deres nye tiltag.

"Vi står helhjertet ved vores politik om at opmuntre til sunde valg for børnene,” fortæller lederen Nisha Gill.