Der er lagt op til en gyser uden lige, da meningsmålingerne igen og igen viser stort set dødt løb mellem de to politikere, men det amerikanske valgsystem gør, at man reelt "kun" skal holde øje med en håndfuld stater.
For selvom en præsidentkandidat får flest stemmer på landsplan, betyder det ikke, at vedkommende får nøglerne til Det Hvide Hus.
Valgmandssystemet
Det amerikanske valgsystem er nemlig baseret på valgmænd.
Hver enkelt stat har et antal valgmænd, som gives ud fra befolkningens størrelse i den givne stat.
Valgmændenes opgave er at pege på den præsidentkandidat, der har fået flest stemmer i staten, uanset om vedkommende vinder men en håndfuld stemmer eller en million.
Man bruger nemlig også et såkaldt "winner-takes-it-all" koncept, så den kandidat, der får flest stemmer i staten, altså får alle valgmændenes stemmer (med nogle få stater som undtagelser).
Derfor taler man også om de såkaldt svingstater, som ofte skifter politisk tilhørsforhold. De sidste par valg har man regnet med syv af slagsen:
Arizona
Georgia
Michigan
Nevada
North Carolina
Pennsylvania
Wisconsin
Men i år kan der måske tilføjes en ottende stat til listen, nemlig Iowa.
Sensationel måling
I weekenden kom der nemlig en ydrst opsigtsvækkende måling fra staten, som ellers regnes for sikkert Trump-land.
Målingen viste, at Harris fører med tre procentpoint i staten, der ellers de sidste to valg har peget på Donald Trump.
Meningsmålingen er lavet af analyseinstituttet Iowa Poll for mediet Des Moines Register, og ifølge USA-kommentator Torsten Jansen er den nye måling intet mindre end ”sensationel”.
"Hvis tallene taler sandt, og Kamala Harris vinder Iowa, så vinder hun præsidentvalget. Så rykker det hele det billede, vi har. Det betyder, at kvinderne kommer til at afgøre valget," siger han til TV 2.
Iowa har tidligere også været at regne for en svingstat, men den er altså blevet vundet sikkert af Trump ved de sidste to valg.