Beskrives som "en tikkende bombe" - kan ødelægge populær turistdestination

Udland

09/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Stofferne vil tage mindst 400 år om at blive nedbrudt.

Den populære, græske feriedestination Santorini, er potentielt i fare, efter at lokalbefolkningen har givet udtryk for deres bekymringer om et forladt skib, der har ligget på havbunden i 16 år.

Med en vægt på 22.000 tons blev det 142 meter lange skib bygget i 1984 i Valmet, Finland for Birka Line som Birka Princess.

Desværre sank krydstogtskibet - kendt som MS Sea Diamond - til havbunden dagen efter, at det sejlede fra den græske ø Santorini den 5. april 2007.

Selvom de fleste af de 1.195 passagerer blev sikkert evakueret, blev to passagerer formodet døde, efter at deres lig aldrig blev fundet.

Ofrene var to franske statsborgere ved navn Jean Christophe Allain, 45 år gammel, og hans datter Maud, på 16.

Men forliset kan gå hen at få langt større konsekvenser i fremtiden.

Ligger og tikker

Lige siden uheldet har skibet ligget under vandet, og miljøforkæmpere og beboere er bekymrede over muligheden for, at en 'uoverskuelig økologisk katastrofe' kan finde sted.

Lokalbefolkningen har også været bekymret over forureningen fra skibets brændstoftanke.

Ifølge LadBible blev bekymring forklaret for det græske parlaments særlige stående udvalg for miljøbeskyttelse i denne uge i et brev, hvor man opfordrede til at fjerne skibet fra havbunden.

"Skibsvraget forbliver på havbunden og fortsætter med at forurene, i en langsom, men konstant hastighed, det eroderer dagligt og til enhver tid kan det forårsage en uoverskuelig økologisk katastrofe," lød brevet.

Nogle eksperter har forudsagt, at det i det ville tage mindst 400 år for disse forurenende stoffer at nedbrydes.

300 tons giftstoffer

Loucas Lignos, leder af kampagnegruppen The Coordinating Committee of Thira Citizens for the Lifting of the Sea Diamond, sagde til The Sun: "Skibsvraget ligger præcis i Santorinis caldera, omkring 800 m fra havnen.

"Den er sunket ned omkring 100 meter under vandet.

”Den har 300 ton brændselsolier og andre giftige kemikalier, maskinolier i generatorerne, ledninger der er fyldt med kobber, andre materialer fra PBC og plastik, der langsomt vil blive fortyndet i vandet over tid.

"Alle disse kræftfremkaldende stoffer er farlige for mennesker. Samtidig kan afsaltningsprocedurer ikke filtrere de farlige tungmetaller.

"Hovedproblemet er, at disse kemikalier kan trænge ind i menneskekroppen gennem bioakkumulering - enten via afsaltning af vandet eller ved indtagelse af fisk.

"Hvis det sker, vil det være en enorm miljøkatastrofe for Santorini-strandene."