Denne ret er så grusom, at du bliver nødt til at spise med en serviet over hovedet

Udland

28/12/2023

Foto: Screenshot, @mitsuri_kka / TikTok
Foto: Screenshot, @mitsuri_kka / TikTok

Skrevet af Liam T.

Det er for at skjule sin synd for Gud ...

Mennesker har ofte nogle ritualer de udfører, før de spiser – uanset om det er at sige nåde, at klirre deres glas sammen eller at rense ganen. 

Men at placere en serviet over deres hoveder, før de begynder at spise deres mad, må være en af ​​de mest bizarre traditioner. 

Du vil nok blive glad for at høre, at denne skik kun kommer i spil, når du spiser en bestemt ret - men årsagen bag det vil efterlade dig med flere spørgsmål end svar.

Tilsyneladende, når du spiser ortolan bunting, skal man dække sit ansigt til med servietter for at ‘skjule sin synd for Gud’.

Jeg er sikker på, at du undrer dig over, hvad der er galt med den franske delikatesse, som får folk til at ønske at skjule sig for resten af ​​bordet og enhver, der ser fra oven. 

Nå, det er ret uhyggeligt, så gør dig klar.

Bare en lille uskyldig spurv

Ud over at det er en lækker, men alligevel beklagelig ret, er ortolan-spurv faktisk en yndig lille sangfugl. 

De bliver fanget med net, når de flyver afsted for at trække til Afrika om efteråret - og det bliver kun værre derfra. 

Fuglene holdes i overdækkede bure eller kasser i omkring tre uger, hvilket får dem til at spise for meget ved at forvirre deres kropsure. 

Ortolan-spurven vokser derefter til næsten tre gange sin oprindelige størrelse, fordi den får endeløse mængder af korn. 

Efter en voldsom overspisning bliver sangfuglene derefter smidt i en beholder, som er fyldt med Armagnac-brandy - som på en både drukner og marinerer dem. 

Derefter plukkes de og steges i otte minutter, før de serveres til gæster, der kan tåle delikatessen. 

Hver ortolan formodes at blive fortæret i én bid - som tilsyneladende er ekstremt velsmagende, saftig og mør.

Knoglerne bliver

Men det kommer også med et kvalmende knas, når spisende gæster sætter tænderne i fuglens bittesmå knogler – og nogle gange dens næb. 

Man spytter bare knogler, og andre knudrede bidder ud. 

Jeg kan forestille mig, at du begynder at forstå hvorfor, man gør det med ​​servietten. 

Det er forståeligt, at man skjuler sit hoved i skam, mens man sluger den lille sangfugl, som er blevet fanget og dræbt. Andre mener, at ved at dække dit hoved, kan du virkelig tage fat i rettens dekadente aromaer i stedet for at vise resten af ​​bordet de knogler, du spytter ud.

Fuglen er truet

Retten blev angiveligt introduceret af en præst, der var en ven af ​​den berygtede madelsker og franske politiker Jean Anthelme Brillat-Savarin.

Ideen bag det er, at på grund af kombinationen af ​​forberedelsesprocessen og sødheden ved en ortolan-spurv, bør Gud være skærmet mod at være vidne til, at du spiser den. 

Et andet aspekt kunne være det faktum, at sangfuglens aftensmad er så populær i Frankrig, at antallet af dem i landet er faldet faretruende. 

I 1999 blev ortolan-jagt forbudt - men reglerne blev ikke overholdt, og måltidet blev fortsat serveret. 

Den franske regering lovede at slå ned på de længe ignorerede love i 2007 og indbragte en bøde på £5.000 (43.457 dkk) for at afskrække folk. 

At dræbe og tilberede ortolaner er forbudt i hele EU. 

Kilde: LadBible