Memmert er en lille, ubeboet ø i Vadehavet – og et sandt paradis for fugleelskere.
Hvert forår ankommer op mod 160 forskellige fuglearter til det flade stykke land nordøst for den hollandsk/tyske grænse, herunder den lille terne, sumphøgen og den sjældne kortøreugle.
Men fremtidens fugle vil ikke kunne finde ly her, for øen er dømt til at forsvinde inden for få år.
Det skriver T-online, som har taget en snak med øens fuglefoged.
Siden 2003 har tyskeren Enno Janssen fungeret som fuglefoged på Memmert.
Hvert år fra marts til november bor han alene i et lille hus og holder øje med naturen, registrerer fugle og samler affald langs stranden. Besøgene fra fuglekiggere og naturinteresserede er få, og Enno Janssen har for længst vænnet sig til stilheden.
Hans arbejde er finansieret af delstaten Niedersachsen – men om få årtier vil jobbet være historie.
Forklaringen er så enkel, som den er dyster.
Havet stiger, og Memmert synker. Smeltevandet fra verdens iskapper og hyppigere stormfloder tærer på den lave ø.
Forskere fra Hafencity Universitetet i Hamborg har regnet på det: Selv ved en relativt mild global temperaturstigning på 1,8 grader, vil øen være helt væk i år 2100. Jorden er lige nu på vej mod 2,7 graders opvarmning.
De beboede tyske Nordsøøer er beskyttet af diger og moderne kystværn. Det er øer som Juist og Norderney, hvor der bor mennesker, og hvor infrastrukturen er planlagt med havets fremmarch in mente.
Men små, ubeboede øer som Memmert får ingen hjælp.
Et lille håb for overlevelse
Et lille håb findes dog i naturens egen udvikling. Den nærliggende sandbanke Kachelotplate vokser hastigt og er i dag næsten tre kilometer lang. Inden for 50 år vil den formentlig vokse sammen med Memmert. Men selv dét vil næppe redde øen – også Kachelotplate er i fare for at blive opslugt af havet.
Enno Janßen fortsætter sit arbejde med ro i sindet. Men han ved godt, at han en dag bliver den sidste fuglefoged på Memmert.