Bager hevet i retten: Du gætter aldrig, hvad han har puttet i sine kager i årevis

Udland

17/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nu tvinger retten ham til at stoppe.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Nok har alle bagere deres egne hemmeligheder opskrifter med specielle hemmelige ingredienser.

Men nu skal en bager pr. lov fjerne sit hemmelige touch: savsmuld.

En tysk bager, der i næsten to årtier har solgt småkager med en usædvanlig ingrediens, har fået et alvorligt påbud om at stoppe sin praksis.

Savsmuld har været en fast bestanddel i hans småkager, men nu er det blevet erklæret uegnet til menneskeføde af en domstol i Karlsruhe.

Det skriver Oddity Central via offentlige, juridiske praksisrapporter.

Har stået på ingredienslisten

Savsmuld i småkager lyder som en joke, men for en tysk bager har det været alvor. Han har drevet en postordrevirksomhed og solgt sine savsmuldskager over hele Tyskland.

På emballagen har han åbenlyst angivet savsmuld som ingrediens og henvist til, at det var et traditionelt vegetabilsk produkt.

Efter en rutinemæssig undersøgelse i 2017 blev hans salg stoppet, og nu har en administrativ domstol stadfæstet forbuddet.

"Disse småkager må ikke komme ind i fødekæden, fordi de ikke er sikre og objektivt set er de ikke egnede til menneskeføde," lød det fra Baden-Württembergs forvaltningsdomstol.

Påstanden om, at savsmuld er en traditionel ingrediens, blev afvist, idet dommerne påpegede, at det ikke engang bruges i den industrielle dyrefodersektor.

Savsmuld har længe været brugt som fyldstof til tekniske formål og er ikke på listen over godkendte spiselige ingredienser i EU. Der er heller ingen beviser for væsentlig brug af savsmuld til konsum.

"Mikrobiologisk" savsmuld

Bageren har kæmpet for at forsvare sine småkager og hævder, at det "mikrobiologiske" savsmuld, han brugte, var et "urteprodukt" og dermed egnet som erstatning for mel. Han påpeger, at savsmuld og andre træbiprodukter har en lang historie i fødevarer, som går tilbage til 1700-tallet.

Ifølge Penn State madhistoriker Bryan McDonald begyndte europæiske bagere i 1700-tallet at bruge savsmuld for at sænke omkostningerne og tiltrække flere kunder.

"På et tidspunkt tænkte en klog møller: 'Hey, hvad nu hvis vi kombinerer melet med savsmuld?'" fortalte McDonald til Cornucopia Institute. "'Vi sælger ting efter vægt, og folk har ikke rigtig en god måde at vide, hvad der er mel, og hvad der er savsmuld.'"

Selvom savsmuld blev fundet i fødevarer så sent som i 2016, blandt andet i flere ostemærker i USA, har den tyske domstol nu sat en stopper for brugen af det i småkager. Bageren har dog mulighed for at anke afgørelsen, så kampen om savsmuldets plads i småkager er måske ikke helt slut endnu.