Amazon i retten: Er deres konstante overvågning af ansatte lovlig?

Udland

12/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Amazon har jævnligt været i medierne på grund af deres overvågning af ansatte. Og nu er de altså blevet slæbt i retten i Tyskland på grund af databeskyttelseslovgivning.

Kontrolhelvedet

I Harburg distriktet beliggende i Hannover holder Amazon til. Virksomheden har fået udstedt en kendelse, fordi den har indsamlet data på ansatte ved hjælp af en håndscanner.

Og det mener sagsøren altså er ulovlig, da de ikke må bruge så personlig data. Retsagen har en principiel karakter, så bliver Amazon dømt, vil det betyde, at de i andre tilfælde heller ikke må indsamle data på denne måde.

Fyring ved over 30 minutters "spildtid"

Amazon har tidligere været i vælten med overvågning af sine ansatte, fordi de mener, at det leder til et meget højt stressniveau og ubehag for dem.

En af måderne Amazon overvåger sine ansatte på er igennem deres håndholdscannere. Her monitorerer Amazon de ansattes hver bevægelse og hver opgave. De kan endda overvåge, om en medarbejder laver "ikke-arbejdsrelaterede opgaver" såsom at gå på toilettet, snakke med sin kollegaer og vandre ufokuseret rundt.

Har medarbejderen mere end 30 minutter på en dag, får de en advarsel af et system og fortsætter det, får de en automatisk fyreseddel.

Det har fået mange medarbejdere til at kritisere Amazons metoder, da de mener, det overskrider deres grænser.

Til Amazons forsvar mener de, at det er nødvendigt for at være jordens mest kundecentrerede virksomhed.

Kontrol af chauffører

Amazon overvåger også medarbejdere uden for lagerhallerne. Det gør de ved hjælp af et firdelt biometrisk kamera, der sidder inde i bilen på omdelere.

Her sender den et live-feed til en mellemleder, der overvåger personens krop og display, så kigger han ikke på vejen, gaber han, eller kører han for hurtigt, så får medarbejderen en advarsel.

Nogle medarbejdere har også protesteret mod dette, de mener, er et overgreb mod dem.