346 mennesker mistede livet: Flyselskab tilstår sammensværgelse

Udland

08/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Selskabet skal nu betale 1,7 milliarder kroner i bøde.

To flystyrt i henholdsvis 2018 og 2019 har nu ført til en bøde på intet mindre end 1,7 milliarder kroner til flyproducentet Boeing.

Det oplyser en repræsentant fra USA's justitsministerium mandag morgen dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Boeing har erklæret sig skyldi i sammensværgelse i sagen om de to flystyrt, der samlet kostede 346 mennesker livet.

Flyproducenten indgik faktisk forlig i sagen i 2021, men i maj vurderede det amerikanske justitsministerium frem til, at Boeing havde handlet i strid med forliget.

Derfor blev Boeing anklaget nok en gang, og det har altså nu resulteret i den store bøde - men som faktisk er lille i forhold til den bøde, Boeing allerde har betalt.

Som følge af forliget i 2021 betalte flyproducenten nemlig astronomiske 17 milliarder kroner i bøde.

Det handler det hele om

De to flystyrt, der fandt sted i Indonesien og Etiopien, var begge fly af modellen 737 Max.

Boeing har efterfølgende tilstået, at selskabet bevidst gav de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, falske oplysninger omkring en funktion i flyets software.

Funktion sprede Boeing penge, da den betød, piloterne ikke skulle have lige så grundig træning for at kunne flyve Max-modellerne.

Problemet var, at netop den funktion spillede en afgørende rolle i de to flystyrt, der altså kostede flere hundrede mennesker livet.

Som følge af styrtene fik Max-flyene flyveforbud i 20 måneder, og det vurderes at have kostet Boeing knap 140 milliarder kroner.

Skal investere i sikkerheden

Som følge af tilstående slipper Boeing for en retssag, hvor selskabets beslutninger op til de fatale flystyrt, kunne blive afdækket.

Til gengæld slipper flyproducenten ikke for at skulle investere 3,1 milliarder kroner i at forbedre sikkerhed og at styrke overholdelse af regler og retningslinjer over de næste tre år.

Et uafhængigt tilsyn, udnævnt af det amerikanske justitsministerium, skal føre tilsyn med investeringerne i sikkerheden.