Vent med at købe en ny: 3 ting, der (måske) kan få din computer til at fungere bedre

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er ikke nogen grund til ikke lige at prøve et par ting af, før du smider penge efter en helt ny!

Selvom vores telefoner og tablets efterhånden kan lige så meget (og nogle gange mere) end vores computere, er der alligevel mange, der stadig har mindst en enkelt laptop eller stationær pc.

Måske skal den bruges til arbejde, måske skal den bruges til spil - der er mange muligheder, men sikkert er det, at efter nogle år og flere tusinde timers brug, så vil det kunne mærkes på computerens ydeevne.

På et tidspunkt er man nødt til at skifte sin computer ud med en af nyere dato, for elektronik holder ikke evigt. Men mange har en tendens til at tage konsekvensen af den faldende ydeevne lidt for bogstaveligt, hvilket så får dem til at skifte computeren ud, selvom det måske ikke er nødvendigt endnu.

Der kan nemlig være mange årsager til, at din computer bliver langsommere, men hvis du passer og plejer den, kan du forlænge dens levetid ganske betragteligt.

Så her får du en lille liste over ting, du bør gøre, inden du smider computeren ud af vinduet og bruger dine hårdt tjente sparepenge på at købe en ny!

Rengør blæserne

Din computers blæsere er der af en årsag.

Når elektronikken arbejder, måske nogle gange på højtryk, vil der blive dannet varme, og jo varmere, computeren bliver, jo dårligere yder den.

Derfor har computeren indbyggede blæsere, som kan hjælpe med at køle maskinen af, men hvis blæserne ikke fungerer ordentligt, fungerer afkølingen heller ikke ordentligt.

I mange tilfælde kan du selv klare rengøringen af blæserne. Det varierer fra model til model, hvor du finder dem på din computer, men på bærbare sidder de som udgangspunkt på undersiden eller der, hvor skærmen sidder fast til tastaturet.

Brug tør luft (kan købes på dåse) til at blæse skidtet ud og gør det gerne af flere omgange, så du er sikker på at få alt med.

Der findes ikke en fast regel for, hvor ofte du skal rense blæserne, men det behøver ikke tage lang tid, så overvej at gøre det til en månedlig ting.

Tip: Undgå at sætte din computer på bløde underlag som tæpper eller dyner, når du bruger den. Det forhindrer nemlig blæserne i at trække luft ind og køle maskinen.

Formatér harddisken

Uanset hvor god du er til løbende at slette filer, billeder, videoer og programmer, så optager de slettede elementer faktisk stadig plads på harddisken.

Derfor bør du mindst en gang om året sørge for at formatere din harddisk.

Det betyder, at alle filer og programmer bliver slettet, så hvis der er dokumenter, billeder eller noget helt tredje, du gerne vil gemme, så sørg for at lave en backup af dem ved at gemme dem i skyen eller på en ekstern harddisk.

Vær opmærksom på, at du også skal geninstallere dine programmer, når formateringen er overstået, så hvis du for eksempel har en arbejdscomputer, skal du være sikker på, du kan få adgang til de samme programmer som før formateringen.

Du kan finde en online guide til, hvordan du formaterer din harddisk alt efter dit styresystem.

Pas på med slag og stød

En computer er et fintfølende stykke elektronik, så uanset hvor god du er til at holde harddisk og blæsere rene, så skal du også passe på computeren generelt.

Hvis du tager den med dig rundt, så sørg for at have en taske eller et sleeve, som kan afbøde eventuelle slag og stød, hvis/når du lige ramler sammen med et bord eller en dørkarm.

Slag og stød kan nemlig få de små elektroniske dele til at rive sig løs, og det øger desuden også risikoen for, at din skærm går i stykker. Hvis du først når til det punkt, så er du nødt til at sende hele baduljen til reparation, og det kan blive en dyr fornøjelse.

Så det er en løbende ting at passe godt på sin computer, men med tiden vil det spare dig en ganske betragtelig pose penge!