Hackere er også fodboldfans: Så meget falder antallet af cyberangreb under fodboldslurunder

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er altså sjovt, at der er sådan en sammenhæng!

Noget tyder på, at digitale svindlere er fodboldfans.

Nye indsigter viser nemlig, at antallet af cyberangreb falder drastisk under vigtige internationale fodboldturneringer som EM og VM.

Dataindsigterne kommer fra BioCatch, som er eksperter i at forebygge økonomisk kriminalitet i realtid ved at analysere brugeradfærd for nogle af verdens største banker.

Markant fald i angreb

Virksomheden har dykket ned i brugerdata fra store turneringer fra 2018 og frem til nu. 

Under World Cup i Rusland i 2018 faldt antallet af cyberangreb drastisk i kendte fodboldnationer – fx var der 87 procent færre cyberangreb i Mexico og 21 procent færre i Brasilien under turneringen.

Interessant nok steg angrebene med 24 procent under Englands kampe, men når Rusland spillede kamp, faldt intensiteten af angreb i England igen. 

Spoler man tiden frem til finaledagen i World Cup i Qatar i 2022, var mønsteret det samme. I Argentina, som til sidst vandt finalen mod Frankrig, faldt rapporterede cyberangreb gradvist jo længere, Argentina avancerede i turneringen, og under finalen faldet volumen med hele 93 procent.

Størstedelen af bedrageriforsøgene opstod inden for landets egne grænser. Derfor tyder det på, at selv svindlerne står bag deres landshold på finaledagen.

Det samme i Europa

På Europas egen banehalvdel afviger tendensen heller ikke. Under EM 2020 (2021) var der ikke alene mindre svindel på kampdage, men andelen af bedragerisager med stemmemanipulation faldt med 15 procent.

Svindlerne havde også mere travlt med at få arbejdet gjort i den periode. Halvdelen af alle rapporterede cyberangreb varede mere end 20 minutter i den måned, hvor turneringen stod på, men kun 35 procent af de rapporterede bedragerisessioner varede så længe på finalens dag.

På dagen hvor England spillede finale, varede de fleste sessioner mellem to og ti minutter.

”Ved slutrunderne kan vi også se, at der er færre aktive bankkunder, der logger ind på deres bank. Det betyder også færre potentielle ofre, som cyberkriminelle kan forsøge at svindle. Derfor kan det jo give god mening, at selv de kriminelle holder pause og følger med i foldboldfesten. Det er godt nyt for alle fodboldglade fans, men det rokker ikke ved, at cyberkriminalitet er et enormt stort problem globalt,” fortæller Gareth Williams, som er nordisk bedrageriekspert i BioCatch.