Datatilsynet åbner sag: Nu skal Rejsekort komme med en fuld redegørelse

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skal undersøges, om Rejsekort appens lokationsdata overhovedet er lovlig.

Det skulle være så godt, men det har udviklet sig ret skidt.

Da Rejsekortet i foråret lancerede Rejsekort app som et supplement til det velkendte plastikkort, var målet at gøre det nemmere og mere brugervenligt at være rejsende med kollektiv trafik i Danmark.

Men der gik ikke lang tid, før der blev stillet alvorlige spørgsmålstegn ved appen.

Det viste sig nemlig, at man skulle give appen tilladelse til at samle lokationsdata om dig hele tiden, hvis man ville bruge den. Det vil sige, at appen teknisk set kan følge dig, hvorend du er, hvornår du er - også på dage, hvor du ikke engang brugere Rejsekortet.

Det kan være et brud på GDPR-reglerne, da man som dataansvarlig ikke må indsamle og bruge flere oplysninger end det, der er nødvendigt for at varetage det formål, som appen har.

Datatilsynet åbner sag

Efter historierne om den nødvendige adgang til lokationsdata hele tiden, har Datatilsynet taget kontakt til Rejsekort for at få afklaret nogle ting.

Blandt andet ville man have svar på nogle overordnede spørgsmål om, hvordan appen fungerer og om de persondata, der bliver indsamlet gennem den.

Det svar, der kom tilbage fra Rejsekort har imidlertid ikke vist sig at stille Datatilsynet tilfreds, og derfor bliver der nu åbnet en sag, ligesom Datatilsynet har bedt Rejsekort om en fuld redegørelse.

“På baggrund af de svar, som Datatilsynet har modtaget fra Rejsekort – og på baggrund af sagens karakter i øvrigt – har Datatilsynet nu besluttet at indlede en nærmere undersøgelse og har i den forbindelse bedt Rejsekort om en redegørelse,” oplyser tilsynet.

Datatilsynets brev til Rejsekort kan læses her.