Zoolog advarer: Derfor bør du lade myggen suge færdig, når du først er blevet stukket

Sundhed

08/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kan faktisk ende med selv at gøre eftervirkningerne værre!

Juni markerer starten på sommeren, en tid hvor mange glæder sig til sol og varme. Men sommeren bringer også en uvelkommen gæst med sig: myggene.

De små blodsugere kan hurtigt ødelægge hyggelige sommeraftener med deres kløende stik og irriterende summen.

Den seneste tid har bud på regnfuldt og lummert vejr, hvilket er ideelt for myggene.

Zoolog Petter Bøckman fra Naturhistorisk Museum i Norge forklarer til Dagbladet, at myggesæsonen afhænger meget af vejret. "Midsommer er højsæson, men det varierer meget. Det skal være varmt og vådt," siger han. Myggene trives bedst i fugtige omgivelser som skove og moser, hvor de kan yngle.

Bøckman understreger også, at myggene kan være et meget lokalt fænomen, hvor man kan opleve store forskelle på kort afstand.

For dem, der vil undgå myggestik, har Bøckman nogle gode råd.

Det bedste er at opholde sig i områder med blæst eller meget sol, da myg ikke trives der. Stranden er for eksempel et dårligt sted for myg, mens skovens skygger er en favorit. "Går du et sted hen, hvor det blæser eller er meget sol, slipper du ret hurtigt af med myggene," siger han.

Lad den suge færdig

Hvis man først er blevet bidt, anbefaler Bøckman at lade myggen blive færdig med at suge blod, da det mindsker den efterfølgende kløe og irritation.

Det skyldes, at myggen suger en del af giften op igen, når den er færdig.

Der findes mange forskellige midler mod myg, fra myggespray og armbånd til avancerede maskiner, der jager eller fanger myggene.

Zoologen selv foretrækker dog traditionelle myggespiraler.

Sommeren er altså ikke kun tid for sol og varme, men også en kamp mod de små blodsugere. Med de rette forholdsregler kan man dog minimere generne og nyde sommeren uden for mange kløende stik.