Værre en kaffe: Dette bør du aldrig drikke inden sengetid ifølge undersøgelse

Sundhed

16/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der blev både kigget på, hvad der var de dårligste og bedste valg af drikkevarer inden turen til drømmeland.

En ny undersøgelse har afsløret noget meget overraskende.

Den har vist, at mælk er det værste at drikke forud for sengetid, da det forhindrer dig i at få en god nats søvn.

Deltagerne sov kun seks timer og 52 minutter, hvilket var næsten en time mindre end normalt.

Det skriver Daily Star.

Markante resultater

Hver drik, der var med i undersøgelsen, blev bedømt ud fra forskellige søvnparametre. Blandt andet blev der taget højde for samlet søvntid, vågenhed, REM-søvn, let søvn og dyb søvn.

Mælk viste sig altså at føre til mindre søvn end kaffe. Deltagerne opnåede kun omkring seks timer og 52 minutters søvn, hvilket var den korteste varighed i hele undersøgelsen.

Deltageren var endda også vågne i cirka en time og tre minutter om natten.

På den anden side førte kaffe til en lidt længere søvnvarighed på syv timer og ti minutter, hvor deltagerne kun var vågne i 54 minutter gennem natten. Dog opnåede de kun en time og tre minutters dyb søvn, hvilket var den korteste varighed efter at have indtaget en hvilken som helst drik.

Her var testens vinder

Te viste sig at være den bedste drik at nyde før sengetid, da den gav en time og 14 minutters dyb søvn, på trods af sit koffeinindhold. Ifølge undersøgelsen rapporterede tedrikkere også en søvnkvalitetsscore på 80 ud af 100.

Varm chokolade er også et godt valg før sengetid og rangerede som nummer to i undersøgelsen. Deltagere, der drak varm chokolade før sengetid, sov imponerende syv timer og 48 minutter. Det var faktisk den længste søvnvarighed registreret i hele undersøgelsen.

Interessant nok fører te også til mere drømmefyldt søvn end kaffe, idet deltagerne tilbragte yderligere syv minutter i REM-søvn efter at have drukket te før sengetid.

Undersøgelsen viste, at tedrikkere i gennemsnit opnåede en time og 38 minutters REM-søvn pr. nat. Det er det søvnstadie, hvor drømme mest sandsynligt forekommer på grund af øget hjerneaktivitet.

Varm chokolade var på en tæt andenplads med en time og 34 minutters REM-søvn, hvilket overraskende nok slog kaffe, som kom ind på tredjepladsen med en time og 31 minutter.

Det lader til, at disse varme drikke fremmer en mere drømmende tilstand af søvn sammenlignet med almindeligt vand (en time og 29 minutter) eller mælk (en time og 30 minutter).