TV-læge forklarer: Tager dette vitamintilskud for at forhindre demens og kræft

Sundhed

18/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Måske man skulle begynde at tage det også ...

Dr. Michael Mosley, der er en kendt, britisk tv-læge, er ikke fan af kosttilskud.

Men han gør én undtagelse.

Han har har nu afsløret, at han tager en ganske billig pille, der kan afværge demens og kræft. Den 66-årige tv-læge og skaber af populære diæter som 5:2 og Fast 800 bakker op om indtag af tilskud med D-vitamin. Han påpeger, at det især er vigtigt for ældre.

Til Daily Mail fortæller han, at han normalt er skeptisk over for kosttilskud og mener, at en balanceret kost burde være nok. Men han påpeger, at menneskets evne til at optage D-vitamin falder med alderen.

Det er problematisk, da D-vitamin er afgørende for at forebygge sygdomme som demens og sænke risikoen for tyktarmskræft, skriver Express.

Året rundt

Tidligere tog Dr. Mosley kun D-vitamin om vinteren, men nu tager han en pille hver dag hele året, hvilket det britisk sundhedsvæsen også bakker op om.

"Jeg spiser meget fed fisk og æg, der begge er rig på D-vitamin. Jeg går også meget ud, så mit niveau af D-vitamin burde være fint. Men i år fortsætter jeg med tilskuddene," siger han ifølge det britiske medie Mirror.

"Dette er delvist fordi jeg bliver ældre hvert år, og undersøgelser viser, at vores kroppe bliver dårligere til at optage D-vitamin fra mad. Vores hud bliver også mindre effektiv til at omdanne sollys til dette næringsstof."

Det faktum, at ældre mennesker tilbringer mere tid indendørs eller i skyggen, har som regel den betydning, at mangel på D-vitamin er meget almindelig hos personer i 60'erne. Det gør sig også gældende om sommeren, hvorfor det er en fordel at tage tilskud med D-vitamin.

Så meget tager han

Dr. Mosley kommer også ind på, hvor stor en dosis, han tager hver dag. Det er nemlig ikke alle piller med D-vitamin, der har det samme indhold af vitaminet. Det skal du naturligvis være opmærksom på, hvis du beslutter dig for at købe en bøtte.

"Jeg tager 25 μg (1.000 IU), hvilket er inden for de sikre grænser (alt under 100 μg om dagen for voksne eller 50 μg for børn, ifølge NHS, det britiske svar på sundhedsstyrelsen), men det er tættere på de doser undersøgelser viser du skal tage for at afværge infektioner, kræft og måske endda demens," lyder det.

Han forklarer også, at D-vitamin faktisk spiller flere roller i menneskets krop. Dog er den primære rolle at opretholde knoglernes helbred gennem forbedret optagelse af calcium.

"I de senere år har forskere opdaget, at der er D-vitamin-receptorer i næsten alle vores celler, hvilket antyder, at dets nytte strækker sig langt ud over knoglerne," siger han.

Men der er stigende bevis for, at for at nyde godt af disse fordele, herunder at forebygge tyktarmskræft og opretholde hjernens sundhed, er der brug for større doser end normalt anbefalet.