Tid til en tur til lægen, mand? Hjemmesider viser dig, om du bør skynde dig

Sundhed

24/1/23 | 08:07

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Danske mænd rammes i højere grad af alvorlig sygdom end danske kvinder.

Vi har hørt det i årevis, men det er alligevel noget, vi mænd åbenbart har svært ved at ændre på:

Vi er simpelthen for dårlige til at passe på os selv.

I gennemsnit lever danske mænd faktisk fire år kortere end danske kvinder, og mænd bliver også oftere ramt af alvorlige sygdomme.

Men hvorfor er det sådan? Lever vi usundere? Er vores kroppe mere skrøbelige? Er vi bare uheldige?

Uanset svaret er der i hvert fald en ting, der står klart: Vi bør gå til lægen langt oftere, end vi gør.

Mange af de sygdomme, der ender med at kunne blive alvorlige eller direkte livstruende, ville nemlig kunne være opdaget tidsnok til, at man kunne gøre noget ved det - hvis altså mændene havde taget sig sammen og kontaktet lægen for at blive tjekket.

Årsagen til, at mænd i mindre grad bestiller tid hos lægen, varierer selvfølgelig, men en af de mest velkendte årsager er nok, at der bliver trukket på skuldrene af symptomerne - måske fordi mændene ikke ved, hvad de symptomer faktisk kan være et tegn på.

Så hvis du som mand endnu ikke har et nytårsforsæt for 2023, kunne det måske være en ide at gøre dette år til vendepunktet, hvor du begynder for alvor at passe på dig selv og får tjekket de småting, du går og døjer med.

Et godt sted at starte kan være hjemmesiden  Tjekdigselvmand.dk. Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Screenshot, tjekdigselvmand.dk

Foto: Screenshot, tjekdigselvmand.dk

Det er en hjemmeside dedikeret til at give et hurtigt og ganske udførligt overblik over, hvad symptomer KAN være et tegn på, og det er endda delt op i kropdsdele og efter hyppighed.

Hvis du for eksempel trykker på 'Brystkasse' og trykker videre til 'Forpustet eller stakåndet', får du en oversigt over, hvad det kan betyde, hvis du oplever det i 'kort tid', 'i længere tid' eller hvis du bliver 'pludseligt forpustet eller stakåndet'.

Indholdet på Tjekdigselvmand.dk er udarbejdet af Netdoktor i samarbejde med speciallæge i almen medicin Leif Skive og chefpsykolog Svend Aage Madsen. Det er lavet af Forum for Mænds Sundhed.