Tandlægens mystiske tal: Her er, hvad de betyder

Sundhed

16/9/23 | 11:55

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Har du nogensinde siddet i tandlægestolen og lyttet til tandlægen råbe en række af tal ud til sin assistent, mens de undersøgte dine tænder?

Forestil dig, at du er til en rutinemæssig tandkontrol, siddende i tandlægestolen, mens lysstrålen blænder dig og et metalspejl inspicerer dit tandkød.

Pludselig begynder tandlægen at remse tal op, og assistenten noterer flittigt. Hvorfor denne tælling?

Det er ganske enkelt: Hvert tal svarer til en bestemt tand i munden.

"Nummer et repræsenterer den centrale fortand. Nummer to er den laterale fortand, efterfulgt af hjørnetanden som nummer tre, første og anden præmolar som fire og fem, og endelig de tre kindtænder som seks, syv og otte," forklarer eksperten fra South Florida Dental Care praksis.

Mere end bare tænder

Men tandtallene er kun begyndelsen. Mens undersøgelsen fortsætter, kan du høre flere tal blive nævnt. Disse refererer til din parodontale sundhed, som vedrører dit tandkød.

"De tal, der bruges i denne sammenhæng, går kun op til seks. Et betyder, at tandkødet er i fremragende sundhed, mens seks indikerer, at tandkødet har set bedre dage," uddyber tandplejeeksperterne.

For at vurdere parodontal sundhed bruger tandlægen et instrument, der tager målinger i millimeter. Disse målinger registrerer eventuelt tandkødstab. "Hvis dit nummer er fire eller højere, kan du have betydelige mundhulesundhedsproblemer, der skal tages hånd om. Tallet stiger, når tandkødet er betændt, når knogletab begynder, hvis du har en revne i din tand, eller hvis du oplever parodontal sygdom," tilføjer de.

Råd til en sund mund

Som altid er rådet klart – spis og drik mindre sukkerholdigt, da det kan forårsage erosion af dine tænder og få dit tandkød til at forværres. Husk regelmæssigt at børste og bruge tandtråd for at sikre, at din tand- og tandkødssundhed er så god som muligt.

Som afslutning kan man sige, at selvom turen til tandlægen kan virke mystisk med alle de tal, der kastes rundt, har hvert nummer sin egen vigtige betydning, der bidrager til at vurdere og opretholde din munds sundhed.