Tandlæge advarer: Du har børstet dine tænder forkert

Sundhed

09/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Hvis du ikke rengør dine tænder ordentligt, kan det få fatale konsekvenser for dit helbred ifølge en tandlæge.

Dr. Sameer Patel hævder, at almindelig fejl i forbindelse med tandbørstning og brug af tandtråd kan forårsage langt mere skade end blot dårlig ånde.

Dårlig mundhygiejne kan være fatalt

Han fortæller til MailOnline: ”Hvis vi ikke passer på vores mundhygiejne, kan det få alvorlige konsekvenser for vores helbred på lang sigt. Foruden kronisk dårlig ånde kan dårlig pleje af dine tænder og tandkød føre til problemer som tandkødsproblemer, karies, infektioner og endda tandtab.”

Forskning har vist, at folk, der har moderat til alvorlige tandkødssygdomme, har 69 procent højere risiko for at udvikle type 2-diabetes. Analyse foretaget af Diabetes UK antyder, at 500 personer, der lever med tilstanden, dør for tidligt hver uge i England.

Inflammation i munden kan også skade dine blodkar, hvilket kan føre til hjertekarsygdomme. Det skriver British Heart Foundation. Og det at have tandkødssygdom sætter dig angiveligt i øget risiko for dødelige hjerteanfald, bugspytkirtelkræft og slagtilfælde.

Sådan fikser du dine tænder

Den bedste måde at undgå komplikationer på? At tage godt vare på dine tænder, herunder at bruge tandtråd hver dag.

Dr. Patel siger: ”Tandtråd fjerner plak under tandkødet, hvilket kan nedbryde tandemaljen og forårsage tandsten, samt mindske risikoen for gingivitis (tandkødsbetændelse) og huller. Sørg for at bruge tandtråd dagligt for optimal tand- og tandkødshygiejne samt for dit generelle velbefindende.”

Dette skal du ikke gøre

·      Ikke at børste to gange om dagen (især inden sengetid)

·      Ikke at gøre det i mindst 2 minutter (brug 30 sekunder på hver fjerdedel af din mund).

·      Ikke at bruge tandpasta med flour

·      At vente til efter morgenmaden med at børste

·      At børste lige efter måltider

Flere mænd (26%) end kvinder (20%) kan finde på at springe en tandbørstning over ugentligt. 43 % af de 18-24-årige danskere skipper ugentligt en tandbørstning. Det viser en undersøgelse fra V6 og Mindshare.