Tandlæge advarer: Det kan være skadeligt for hele kroppen at springe over

Sundhed

26/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er ikke kun tænderne, der tager skade af de skadelige bakterier.

At springe tandbørstning over inden sengetid kan være skadeligt for hele kroppen, advarer tandlæge.

Det skriver Express.

At springe natbørstningen over kan ikke bare forårsage huller i tænderne, men kan efterlade bakterier, der cirkulerer rundt i hele kroppen.

To gange om dagen

Fra en meget ung alder har vi lært vigtigheden af ​​at børste vores tænder to gange om dagen for at stoppe opbygning af plak.

Plak er en hinde af bakterier, der dækker tænderne, og hvis du ikke børster dem ordentligt, kan det bidrage til tandkødssygdomme og huller i tænderne.

Men nyere forskning viste, at mere end halvdelen (51 procent) af britiske voksne springer tandbørstning over en gang om ugen.

Forskning udført af Oral Health Foundation viste, at en ud af otte (13 procent) mennesker ikke børster deres tænder regelmæssigt - mindst tre gange om ugen.

Det fandt også ud af, at folk er mere end dobbelt så tilbøjelige til at gå glip af at børste tænder om natten (39 procent) sammenlignet med om morgenen (19 procent).

Det blev også afsløret, at yngre voksne er langt mere tilbøjelige til at springe børstningen over - to ud af tre (65 procent) under 35'erne går glip af at børste tænder en gang om ugen, sammenlignet med fire ud af ti (40 procent) af over 55 år.

Påvirker hele kroppen

Specialparodontist og implantatkirurg Dr. Sulaman Anwar var ikke overrasket over resultaterne, fordi mange af de patienter, han ser, har en tendens til at behandle deres mund isoleret fra resten af ​​kroppen.

"Patienter tror ofte, at fordi de skal til tandlægen, vil vi kun fokusere på deres tænder, men det er vi gået væk fra nu. Vi ved, at bakterier fra munden vil rejse rundt i kroppen. Nogle vil gå mod hjernen, og nogle vil rejse mod hjertet." fortæller Dr. Anwar.

Det er bekymrende, at en ud af ti (10 procent) mennesker blev fundet til at børste deres tænder i kun et minut eller mindre, sammenlignet med standarden anbefalede to minutter.

Dr. Anwar understregede, at dårlig mundsundhed er forbundet med mange forskellige sundhedstilstande, herunder hjertesygdomme, slagtilfælde, demens, graviditetskomplikationer - selv seksuel sundhed.

"Munden er porten til kroppen, alle disse kan blive påvirket af dit tandsundhedsregime. Hvis folk ikke passer på deres tænder, eller de bare børster en gang om dagen, især hvis de springer natten over, efterlader de en masse bakterier på deres tænder." Fortæller han og fortsætter:

"Om natten, mens de sover og ikke producerer meget spyt, er det prædisponeret for at få en masse bakterier i gang i blodbanen. Det er klart, at de kommer til at få huller i tænderne, men bakterierne vil også cirkulere rundt i resten af ​​deres krop, og det langvarige dårlige helbred vil være dyrere for deres krop."

En sund rutine

Hemmeligheden bag god børstning er at have en rutine og metode, sagde Dr. Anwar.

Han forklarede: "For eksempel fortæller jeg ofte mine patienter, at de skal starte i højre side og gå hele vejen på tværs, derefter børste deres bideflader, derefter indersiden af ​​deres tænder og så det samme på de nederste tænder. Og så den næste dag, start på den modsatte side. Alt for ofte begynder folk at børste aggressivt, men ved slutningen er det aftaget, og så på daglig basis børster du måske et område rigtig godt, men forsømmer de andre områder. Og venligst, venligst, venligst rengør mellem dine tænder ved at bruge enten interdentale børster eller tandtråd, for hvis du ikke gør det, mangler du 40 procent af din mund."

Dr. Anwars bedste tips til god mundsundhed:

  • Børst to gange hver dag – morgen og aften med fluortandpasta

  • Forebyggelse er bedre end helbredelse - få regelmæssige tandeftersyn - mindst en gang om året

  • Børst eller brug tandtråd mellem dine tænder med tandtråd eller speciallavede børster

  • Børst ikke tænder umiddelbart efter at have spist. Vent 45 minutter til en time