Tæge eller flåt? Dette er forskellen

Sundhed

23/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er overhovedet ikke det samme dyr!

Det er i den grad flåtsæson i Danmark.

De er nemlig særligt aktive fra maj til oktober, og selvom det mest er i juli, august og september, du har den største risiko for at få en ubuden gæst med hjem, så gælder det stadig om at være opmærksom.

Men du har uden tvivl enten selv sagt eller hørt andre sige både tæge og flåt, selvom der egentlig er tale om det samme lille dyr.

Så er det bare to ord for det samme dyr? Overhovedet ikke!

Farlig og ufarlig

Ifølge webapoteket er der faktisk ikke nogen ligheder mellem de to dyr.

Tæger er harmløse, seksbenede insekter, der mest af alt ligner en flad bille. De har en bred krop og er generelt ufarlige for mennesker.

Flåter er dem, vi virkelig skal passe på. De små blodsugere er ottebenede mider, der minder om små edderkopper.

De lever af at suge blod fra større dyr, herunder også mennesker.

Flåter er så små, at de kan være svære at få øje på til at starte med, men efterhånden som de suger blod, svulmer deres bagkrop op, så man nemt kan se dem.

Skovflåt og husflåt

Når vi snakker om flåter, er det faktisk heller ikke helt korrekt. Der er nemlig to forskellige slags, nemlig skovflåter og husflåter.

Sidstnævnte lever dog hovedsagelig under varmere himmelstrøg og er generelt sjældne herhjemme. De overlever nemlig ikke en dansk vinter.

Så når vi siger flåt herhjemme, er det grundlæggende skovflåten vi taler om. Men hvis du hører nogen sige tæge, når de helt tydeligt taler om flåter, kan du altså nu rette dem, så de får styr på tingene!