Sveder du overdrevent meget? Ifølge læge kan dette være årsagen

Sundhed

19/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er heldigvis måder at behandle det!

Der er ikke noget galt med at svede. Det er din krops måde at regulere kropstemperaturen på.

Når vandet i sveden fordamper, afkøles overfladen af ​​din hud - noget der er mere end velkomment under den nuværende hedebølge.

Selvom denne normale praksis kan forværres af varmt vejr, kæmper nogle mennesker med ekstrem svedproduktion dagligt, uanset udetemperaturen.

Desuden er der et par sundhedsfaktorer, der kan udløse overdreven svedtendens, der er værd at kende til.

Dr. David Jack fortæller til mediet Glamour, at følgende faktorer få dig til at svede lettere:

  • Hormonelle ændringer

  • Livsstilsvaner, som at indtage for meget alkohol eller koffein

  • Hyperthyroidisme (en overaktiv skjoldbruskkirtel)

  • Feber eller sygdom

Hele kroppen eller enkelte områder

Lægen forklarede, at mens sved er normalt, kan de kirtler, der er ansvarlige for at frigive sved, nogle gange være overaktive og producere mere væske, end der faktisk er behov for.

Dette er kendt som overdreven svedproduktion eller hyperhidrose og kan påvirke hele kroppen eller kun visse områder, herunder armhuler, håndflader, fodsåler og ansigt.

Dr. Jack sagde: "Hyperhidrose er en medicinsk tilstand, der går ud over normal svedproduktion og involverer overdrevne mængder sved."

"Tilstanden kan påvirke et individs dagligdag betydeligt, hvilket fører til social forlegenhed, nedsat selvtillid og forstyrrelse af daglige aktiviteter."

Der er to hovedtyper af hyperhidrose: primær og sekundær.

Primær hyperhidrose, som er den mest almindelige type, har ingen underliggende medicinsk årsag og er altid arvelig, mens den sekundære form opstår som følge af en underliggende tilstand eller endda medicin.

Hvordan man behandler overdreven svedproduktion

Den gode nyhed er, at der er forskellige behandlinger og indgreb, der kan hjælpe med at målrette hyperhidrose, ifølge eksperten.

Dr. Jack forklarede, at receptpligtige antiperspiranter indeholdende aluminiumchloridhexahydrat, der virker ved midlertidigt at blokere dine svedkirtler, er en af ​​de mest almindelige løsninger til overdreven svedproduktion.

En anden ikke-invasiv mulighed er en procedure kaldet iontoforese, der involverer nedsænkning af det berørte område i vand, hvorefter man sender en svag elektrisk strøm gennem det.

"Denne procedure hjælper med at blokere svedkirtlerne midlertidigt," tilføjede Dr. Jack.

Oral medicin, såsom antikolinergika eller betablokkere, kan også hjælpe med at reducere svedproduktionen, men disse kommer med en liste over bivirkninger, man skal have med i overvejelserne.

Ydermere er Botox også en populær behandling for hyperhidrose, især når det kommer til dine armhuler.

Lægen sagde: "Toksinet virker ved at blokere nervesignalerne, der stimulerer svedproduktionen og giver lindring i flere måneder."

Hvis du synes, du sveder for meget, rådede Dr. Jack til at tale med en læge, som kan stille en korrekt diagnose og anbefale en personlig behandlingsplan.