Under coronapandemien blev det nærmest en folkesport at vaske hænder i tide og utide.
Rene hænder har en videnskabeligt bevist effekt i forhold til at mindske smittespredning, og netop hænderne er en af de kropsdele, der oftest er i nærheden af vores luftveje i løbet af dagen. Derfor gælder det om at undgå, at der er mikroorganismer, vira og andet skidt på hænderne, når vi for eksempel lige skal klø os på næsen.
Men i den moderne verden er vi også nødt til at tænke over en anden ting, nemlig penge - og tager man den faktor med i regnestykket, er der et helt nyt spørgsmål angående håndvask, der melder sig:
Hvilken temperatur skal vandet, man vasker hænder i, have?
Varme koster kassen
Netop vandopvarmning er en af de ting, der gør det største indhug i de danske husholdningers budget.
Faktisk går op mod en tredjedel af vores varmeforbrug til netop at varme vores vand op, når vi for eksempel er i bad.
En ting er, at man derfor kan overveje at skrue ned for temperaturen, når man er i bad, men vi vasker jo også hænder en del gange i løbet af dagen, så der er også en pæn portion penge at spare ved at skrue ned for vandtemperaturen her.
Men hvad så med rengøringen af hænder? Er koldt vand lige så effektivt som varmt?
Det overraskende svar
Ifølge Sundhedsstyrelsen spiller vandets temperatur faktisk ingen rolle i forhold til, hvor rene vores hænder bliver, når vi vasker dem.
Det vigtigste er, at vi bruger sæbe, da det er det, der fjerner og dræber vira, mikroorganismer osv..
Der kan dog være en fordel i at bruge varmt vand, hvis man har meget fedtede hænder - det varmere vand gør det nemlig nemmere at få hænderne helt rene.