Sundhedsekspert: Brug 5-minutters-reglen, når du spiser

Sundhed

09/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Det er en simpel metode, som alle kan bruge.

Ifølge eksperterne, er der en klar sammenhæng mellem, hvor hurtigt vi spiser, og vores helbred.

"Din hjerne har brug for tid til at indse, at den er mæt, og undersøgelser viser, at det tager mellem 5 til 20 minutter, før din hjerne indhenter din mave," forklarer Dr. Berry.

Forskning peger på, at spisning i et langsommere tempo kan øge mæthedshormonerne, som fortæller os, hvor mætte vi er.

Konsekvenserne af hurtig spisning

Forskning viser, at personer, der spiser hurtigt, sandsynligvis vil bliver mere overvægtige end dem, der spiser langsomt.

Hurtig spisning kan gøre at man spiser videre, selv når man er mæt. Det kan føre til overvægt og andre helbredsproblemer.

"En undersøgelse viste, at 42 procent af børn, der spiste hurtigt, også var overvægtige," tilføjer Dr. Berry.

Fem-minutters-reglen for vægttab

Dr. Berry opfordrer folk til at følge "fem-minutters-reglen" - at vente mindst fem minutter for at lade hjernen registrere mæthedsfølelsen.

Dette simple skridt kan bidrage til vægttab og forbedre generel sundhed ved at regulere indtaget af kalorier og forbedre kroppens insulinfølsomhed.

Studier viser, at folk, der spiser hurtigere, indtog i gennemsnit 120 kalorier mere end langsomme spisere.

Forskning fra Singapore offentliggjort i 2020 tyder på, at folk der selvrapporterer en hurtig spiserate, i gennemsnit vejer 5 kilo mere kropsvægt end langsomme spisere.

Hurtige spisere har også en større risiko for at udvikle en metabolisk syndrom, som er en samling risikofaktorer for hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde.

Sådan bremser du tempoet

Et af de foreslåede tips for at spise langsommere, er at lægge bestikket fra sig mellem hver bid.

"At spise langsomt er gavnligt og en god strategi for sundhed og vægttab for befolkningen som helhed," konkluderer Dr. Berry.

Ved at implementere disse enkle skridt og være mere opmærksom på, hvordan og hvor hurtigt vi spiser, kan vi tage et stort skridt mod bedre helbred og en sundere vægt.

Kilde: Daily Record