Spabehandling, maratonløb eller nattespisning: Læger afslører, hvad de aldrig ville gøre

Sundhed

27/01/2024

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skrevet af Kathrine Frich

Er du skyldig i nogle af de ting de advarer om?

Det er velkendt faktum, at spise masser af frugt og grøntsager, motionere og få nok søvn kan fremme sundheden.

Men hvilke hverdagsvaner bør vi undgå? Vi spurgte eksperterne.

Det skriver The Sun

Fra at undlade pauser på p-piller til at købe en trampolin til deres børn, fortæller sundhedsfagfolk os, hvad deres erfaringer har lært dem at holde sig fra.

Ingen sovepiller

"Jeg ville altid undgå at tage sovepiller," siger Dr. Sarah, der er klinisk direktør til Sun Health og fortsætter:

"De senere år er det blevet mere og mere klart, at sovepiller indebærer en reel risiko for afhængighed inden for meget kort tid. Desuden holder de op med at virke ret hurtigt. Og folk, der tager dem, sover ikke bedre end dem, der ikke gør det. Jeg er meget tilbageholdende med at ordinere dem, men mine patienter bliver meget vrede, uanset hvor meget jeg forklarer risiciene. De synes at tro, at jeg forsøger at straffe dem, når det faktisk er det modsatte - afhængighed er en så forfærdelig, belastende tilstand."

Afholdenhed er ikke den eneste bekymring, når det kommer til sovepiller.

"Der er også masser af bivirkninger, som døsighed, øget risiko for at falde," forklarer Dr. Sarah.

En undersøgelse, fremhævet i BMJ Open, fandt ud af, at sovemedicinske lægemidler kan øge risikoen for død.

Den amerikanske undersøgelse sammenlignede 10.500 patienter, der tog receptpligtige sovepiller, med 23.000 patienter, der ikke tog sovemedicin.

Selvom den absolutte risiko for død forblev ret lav, var den fire gange højere hos dem, der tog sovepiller.

Ingen pauser på p-piller

"Jeg ville ikke tage pauser på p-piller": Dr. Fran Yarlett, praktiserende læge.

I årevis er kvinder blevet fortalt, at de skal tage en pause på syv dage hver måned, mens de tager kombinationspiller.

Men der er "absolut" ingen grund til at gøre det, hvis du ikke ønsker det, siger Dr. Fran fra kvinders sundhedsanmeldelsesplatform, The Lowdown.

"Metoden med 21 dage på og syv dage fri blev opfundet for at gøre prævention mere acceptabel for den katolske kirke," forklarer hun.

Praksissen med at sætte p-pillerne i bero fortsætter stadig i dag, selvom forskning viser, at det er værre for kvinder både med hensyn til bivirkninger og pålidelighed.

"Hvis du tager en 7-dages pause og glemmer at tage pillen på den 8. dag, begynder dine æggestokke at vågne op, og du kan risikere at blive gravid," siger Dr. Fran og fortsætter:

"Jeg ville tage kombinationspillen kontinuerligt uden pauser. Der er ingen grund til pausen eller blødningen overhovedet. Det er ikke en rigtig menstruation; det er en tilbagetrækning og tjener intet formål."

Men hvis du oplever gennembrudsblødning, mens du er på p-piller, siger Dr. Fran, at du kan prøve en pause på fire dage.

Hvis du kun har en pause på fire dage, giver det dig tre ekstra dage til at huske at starte næste pakke - hvilket i det væsentlige gør det mindre sandsynligt, at du bliver gravid, end hvis du risikerede at vente syv dage, hvilket ikke giver plads til fejl.

Ikke kun medicin

'Forlad dig aldrig kun på medicin': Thorrun Govind, tv-farmaceut I en verden, hvor det virker som om, vi har medicin til næsten enhver lidelse, kan det nogle gange blive let at stole på medicin for at fikse os.

"Men du bør virkelig aldrig kun stole på medicin," siger Thorrun Govind, tv-farmaceut og fortsætter:

"Som farmaceut ser jeg begrænsningerne ved medicin og hvor vigtige livsstilsændringer kan være. For eksempel kan du ikke kun stole på piller i forhold til vægttab. Selvom de måske virker i en kort periode, er det kun ved at lave sunde ændringer i din kost og livsstil, at du kan holde vægten væk på lang sigt."

Hvis du er bekymret for din vægt, kan din læge rådgive dig om at tabe dig sikkert ved at spise en sund, afbalanceret kost og have regelmæssig fysisk aktivitet.

Ingen maratonløb

"Som ortopædisk kirurg vælger jeg ikke at deltage i maratonløb på grund af den betydelige belastning, de kan lægge på led," fortæller Professor Paul Lee, ortopædisk kirurg

At løbe er ikke dårligt for knæene i sig selv; dog er det dårligt for knæene at løbe med dårlig form eller for ofte - hvilket mange mennesker gør.

Uanset om det er ved at øge dit træningsskema for hurtigt eller ikke hvile nok mellem løb, kan det at løbe for mange miles, før dine muskler, knogler, led og brusk er klar til mere, øge din risiko for skader.

"Dog har jeg enorm respekt og beundring for maratonløbere," fortæller han og tilføjer:

"Det kræver bemærkelsesværdig mental udholdenhed og disciplin at træne til og gennemføre et maraton, kvaliteter der er prisværdige og inspirerende. Min holdning er rent professionel og vedrører leddenes sundhed."

Ingen energidrikke eller trampoliner

"Jeg ser mange mennesker med bivirkninger som hjertebanken og kvalme fra at drikke energidrikke med høje doser af koffein," siger Dr. Rachel, der er praktiserende læge fra Woodlands Medical Centre i Didcot til Sun Health og fortsætter:

"Som praktiserende læge ville jeg aldrig drikke energidrikke."

Forskere har tidligere advaret om, at det at slubre en energidrik er nok til at forårsage hjerteproblemer - med virkninger, der indtræder efter kun 90 minutter.

Eksperter fandt ud af, at at drikke Red Bull og Monster kunne få dine blodkar til at snævre sig, hvilket øger risikoen for blokeringer og forårsager hjerteanfald og slagtilfælde.

"Denne type drikke indeholder også ofte masser af sukker og tilsætningsstoffer, hvilket gør dem usunde drikkevarer, som folk kan blive afhængige af for at få dagen i gang."

Dr. Rachel siger også, at hun aldrig ville "nogensinde" købe en trampolin til sine børn.

"Jeg ser så mange børn, der har kommet til skade på trampoliner i deres have - fra brækkede knogler til forstuvninger. Jeg modtager også flere breve om mere alvorlige trampolinskader fra mine kolleger på skadestuen. Det er helt udelukket for mig."

Faktisk tyder forskning på, at halvdelen af alle børneulykker, der kræver behandling på skadestue, globalt set skyldes trampolin.

Dyre hudprodukter

Men du behøver ikke mange produkter eller spa-behandlinger for at passe på din hud, fortæller Dr. Firaz Al-Niaimi, hudlæge på Harley Street.

"Hudpleje handler bogstaveligt talt bare om 'pleje' af huden, snarere end nogle magisk helbredende behandling, som det sommetider bliver gjort til. Det tager sig af huden, men de medicinske virkninger er begrænsede, og folk har brug for mere realistiske forventninger.

"Som dermatolog ville jeg ikke spilde mine penge på dyre hudplejeprodukter eller spa-behandlinger.

"I stedet ville jeg holde mig til en god basal fugtighedscreme, solcreme for at beskytte huden og retinol, som kan hjælpe med at reparere huden."