Søvnekspert med overraskende forklaring: Derfor er du mere træt om efteråret

Sundhed

11/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Vi kender vist alle til at man bliver lidt ekstra træt, når sommeren går på held.

Der er ikke noget tydeligere tegn på, at vinteren nærmer sig, end at vågne op om morgenen og bemærke, at det stadig er mørkt udenfor.

Det skriver Mirror.

Den følelse, når din morgenalarm går i gang og at se mørket udenfor, gør det svært at komme op og ud af sengen – og du vil måske bemærke, at du føler dig særligt træt om morgenen i efterårsmånederne.

Handler om melatonin

Det er der dog en grund til ifølge søvnekspert Lisa Artis

"Om efteråret bliver det mørkere om aftenen, hvilket betyder, at melatonin (søvnhormonet) produceres tidligere og får os til at føle os søvnige. Det er også mørkere om morgenen, hvilket holder vores melatoninniveau højt, hvilket betyder, at vi føler os søvnige hele dagen, " fortalte søvnekspert Lisa Artis, viceadministrerende direktør for The Sleep Charity til Metro.

At vågne op til naturligt lys kan få dig til at føle dig mere vågen, og det giver et signal til dit kropsur om at vågne op og "holde op med at producere melatonin."

Hvad kan du gøre?

Lisa foreslår, at det at have din alarm uden for rækkevidde, at bruge en solopgangsalarm, at tænde lys med det samme og et koldt brusebad kan alle hjælpe med at få dig op og ryste søvnigheden af ​​dig.

"Åbn dine gardiner, så snart det begynder at blive lysere, vil du mærke fordelene. Overvej at bruge lysterapi, hvis du virkelig kæmper," tilføjede Lisa.

Andre gode måder at bekæmpe efterårets blues om morgenen kan være at blive ved med at øve sig i god "søvnhygiejne" - at sørge for at holde et fast sovemønster.

Lisa foreslår også at tage sig tid til at se på sine rutine før sengetid, og opfordre folk til at undgå alkohol, hvis det er muligt.

Selvom det kan gøre dig søvnig, forklarede hun, at det ikke vil give dig en dyb søvn, og det "vil ikke være så genopbyggende for dit sind eller krop".