Sober oktober: Det sker der i din krop, hvis du drikker mindre eller slet ingen alkohol

Sundhed

07/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Hvis du har besluttet dig for at tage udfordringen op og hoppe på vognen med nul alkohol og undlade alkohol de næste fire uger, undrer du dig måske over, hvad det hele skal gør godt for. Og det får du svar på i denne artikel.

Hud

En af de første ting, du måske bemærker, er ændringer i din hudfarve. Ud over det giver alkohol også dine porer mulighed for at trække sig sammen, hvilket betyder færre bumser.

Lever

Det vil ikke komme som nogen overraskelse for mange af jer, der læser dette, at overdrivelse med øl og vin, osv. ikke er specielt godt for dine indre organer.

Det er i leveren, at indholdet af din tur på pubben skal nedbrydes, og afhængigt af mængden, du har drukket under turen, kan det være en stor opgave.

Imidlertid, hvis du giver den en lille pause, på blot et par uger, kan du drastisk reducere noget kaldet 'lever stivhed', et tidligt tegn på leversygdom, som i de mest ekstreme tilfælde kan udvikle sig til skrumpelever.

Hjerne

Efter en uge uden alkohol kan du forvente at se nogle generelle forbedringer i din dagligdag. Det tæller bedre søvnkvalitet, bedre beslutningstagning, og du føler dig endda mere kreativ.

Blodtryk

At drikke for meget alkohol kan alvorligt svække musklerne i dine blodkar, hvilket får dem til at trække sig sammen.

Dette gør det igen sværere for dit hjerte at transportere blod rundt i din krop, hvilket øger dit blodtryk. Det kan medføre en række problemer såsom risikoen for apopleksi samt hjerte- og nyresygdom.

Den gode nyhed er, at hvis du afstår denne måned, bør du bemærke et fald i dit blodtryk på så lidt som fire uger.

Kræft

Studier har fundet, at det at gå ædru også kan hjælpe med at reducere risikoen for, at en person udvikler flere former for kræft, såsom mund-, bryst-, tarm- og leversygdomme.

Immunsystem

At indtage for meget alkohol kan give immunsystemet en omgang tæsk, hvilket betyder, at du er mere modtagelig over for bakterier og vira, der går rundt på kontoret.