Sådan siger et barn, der bliver kvalt: 8 tips til at redde dit barn

Sundhed

07/12/2023

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skrevet af Mia R.

En ny video afslører hvordan det lyder når et barn bliver kvalt af at få noget galt i halsen.

hvis dit barn er ved at kvæles i en bid mad eller nips, de har fundet på gulvet, tror du måske, at du ville blive advaret om det ved at hoste eller sprøjte lyde. Men førstehjælpere har advaret om, at børn måske slet ikke kommer til at lyde under denne sundhedsnødsituation.

Det skriver The Sun

Holdet af sundhedseksperter bag førstehjælpssiden for babyer og børn, Tiny Hearts Education, lagde en video på deres side med teksten "Sådan lyder kvælning".

Lyden af kvælning

Selvom du måske anstrenger dine ører og skruer helt op for din lyd, vil du ikke opfange nogen lyd fra klippet.

Dette er ikke en teknisk fejl, ifølge Tiny Hearts. "Kan du ikke høre noget?" spurgte førstehjælperne. "Det er fordi kvælning er tavs. Overvåg altid børn, når de spiser," tilføjede de.

I indlægsteksten sagde sundhedseksperterne, at hvis dit barn, ikke kan lave nogen støj, ikke kan hoste og ikke kan trække vejret, så betyder det, at de kvæles.

"Det er her, du bliver nødt til at begynde at kvæle førstehjælpsbehandling på dem," understregede de.

Førstehjælpsteamet delte en nyttig sætning, så du kan huske, hvad du skal gøre, hvis du står over for denne sundhedsmæssige nødsituation: "Fem for at forblive i live".

Hvad kan man gøre?

Det betyder, at du skal give dit barn fem rygstød, efterfulgt af fem bryststød, hvis det ikke kan lave en lyd eller trække vejret på grund af en genstand, der blokerer deres luftveje.

Hvis du står over for den foruroligende udsigt til, at dit barn bliver kvalt, skal du ikke gå i panik - der er et par ting, du kan gøre, ifølge NHS:

 • Prøv først forsigtigt at fjerne genstanden, men kun hvis du kan se den - stik IKKE blindt med fingrene, da du kan skubbe genstanden længere ind

 • Hvis dit barn hoster højt, så lad det hoste for at se, om det kan få den genstand op, de kvæler på Hvis deres hoste er stille, eller de ikke kan trække vejret ordentligt, skal du straks råbe om hjælp

 • Hvis dit lille barn stadig er ved bevidsthed, men deres hoste er stille, eller de ikke hoster, så brug rygslag og bryst- eller mavestød

 • Fortsæt, indtil objektet er løsnet - hvis det ikke gør det efter at have prøvet slag og stød tilbage, ring 112

 • Forlad ikke dit barn - fortsæt med at prøve cyklussen, indtil der kommer hjælp

 • Få hjælp, selvom genstanden kommer ud, da en del af genstanden kan være blevet efterladt, eller du kan have såret dit barn i processen

 • Hvis dit barn bliver bevidstløs, så læg det på en fast, flad overflade og ring 112 med en højttalertelefon, så dine hænder er frie

Sådan udfører du førstehjælp

Ved rygslag skal du sætte dig ned og lægge din baby med forsiden nedad langs dit lår eller underarm, mens du støtter ryggen og hovedet med din hånd. Prøv at gøre det samme med børn over et år eller støtte dem i en fremadlænet stilling, rådede NHS.

Giv fem skarpe rygslag med hælen på din hånd midt på ryggen mellem din lilles skulderblade. De skal være kraftige nok til at fjerne maden.

Førstehjælper Nikki Jurcutz fra Tiny Hearts Education sagde, at forældre tidligere advarede om, at "at redde dit barns liv er prioritet frem for en forslået ryg".

Du bør give din lille bryststød, hvis barnet er under et år gammel, sagde NHS. Du skal:

 • Læg din baby med forsiden opad langs længden af ​​dine lår

 • Find brystbenet og placer to fingre i midten

 • Giv fem skarpe bryststød, og komprimer brystet med omkring en tredjedel

Hvis dit barn er ældre, giv deres mavestød:

 • Stå eller knæl bag dit barn og placer dine arme under deres arme og omkring deres øvre mave

 • Knyt næven og placer den mellem navlen og ribbenene

 • Tag fat i denne hånd med den anden hånd og træk skarpt indad og opad

 • Gentag op til fem gange

Sørg for ikke at lægge pres på den nederste brystkasse, da dette kan forårsage skade