Sådan kan blåbær og havre blive en del af behandlingen for type-2 diabetes

Sundhed

20/09/2024

Foto: Steno Diabetes Center Aarhus
Foto: Steno Diabetes Center Aarhus

Skrevet af J. Bøgen

Aarhus Universitet har fået en bevilling på 7,6 millioner kroner fra Fonden for Plantebaserede Fødevarer, Plantefonden, til et nyt forskningsprojekt i samarbejde med Steno Diabetes Center Aarhus.

Projektet BioDiaMi skal undersøge effekten af blåbær- og havreindtag, og det ledes af professor Søren Gregersen, der på fredag holder sin tiltrædelsesforelæsning om netop bioaktive fødevareelementer.

Han er klinisk professor i eksperimentel ernæring ved Aarhus Universitet og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus. I sin forskning undersøger Søren Gregersen blandt andet, hvordan forskellige fødevarer og kosttilskud kan være med til at forebygge og behandle type 2-diabetes.

Sundhedsvæsenet ser ind i fremtid, hvor flere danskere får type 2-diabetes, samtidig med at medicinudgifterne stiger markant.

Vi skal til at spise anderledes

Forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus, professor Niels Jessen, ser bevillingen som en vigtig mulighed for at udforske kostens rolle i behandlingen af diabetes og hjertekarsygdomme.

"Vi skal alle til at spise anderledes, og det er ikke så skidt endda. Et øget fokus på den grønne omstilling forpligter også sundhedsvæsenet, og der er mange uudforskede medicinske muligheder i kosten, siger han og henviser til projektets mål om at bidrage til en sundere og mere bæredygtig kost."

Med bevillingen fra Plantefonden vil forskerne fra Aarhus Universitet og SDCA undersøge, hvordan blåbær og havre kan have en positiv indvirkning på kolesteroltal og betændelsestilstande i kroppen hos patienter med type 2-diabetes. Forsøget vil inkludere 450 patienter, der i tre måneder skal indtage drikke med enten blåbær, havre, en kombination af begge eller en placebo.

Plantefonden administreres af Landbrugsstyrelsen og fik i 2024 ansøgninger for over 300 millioner kroner – 122,6 millioner kroner blev bevilget.

Fakta om BioDiAmi-projektet

  • Projektet undersøger effekten af blåbær og havreindtag på kolesteroltal, betændelsestilstande i kroppen og fysisk formåen hos patienter med type 2-diabetes.

  • Begge planter er klimavenlige og tilgængelige lokalt i Danmark. Dermed har afgrøderne potentiale til at bidrage til en bæredygtig løsning på stigende sundhedsomkostninger.

  • 450 patienter deltager i forsøget, der strækker sig over tre måneder.

  • Projektet udføres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Steno Diabetes Center Aarhus og Örebro Universitetshospital med professor Ole Frøbert.   

  • Projektet er støttet med 7.662.320 kr. af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.