Psykolog afslører: Derfor tænker mennesker ofte på at hoppe ud når de står på noget højt

Sundhed

18/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er ikke selvmordstanker - men påtrængende tanker og vi har dem alle sammen.

Spørg dine venner, og jeg kan garantere, at de siger, de har haft påtrængende tanker. Fra at trykke på togets nødbremseknap, når der ikke er nogen nødsituation, til at ramme bilen foran dig uden nogen årsag - vi har alle haft dem.

Det skriver Ladbible

Men frygt ikke, venner - du mister ikke forstanden. Det viser sig, at denne type tilfældige og voldsomme tanker faktisk er temmelig normale.

Det er ikke din skyld

Afhængigt af karakteren af nogle af dine tanker kan de utvetydigt være bekymrende og få dig til at spørge dig selv, om det er din skyld, at du har dem, men det er det ikke.

Det er faktisk meget mere almindeligt, end du tror - din hjerne tænker sådanne tanker, fordi du ikke ønsker at handle på den måde, og af en eller anden grund tænker den bare på det mest upassende, den kan forestille sig.

Underligt, jeg ved det.

Hvad der forårsager dem, er en af de vigtigste årsager, angst eller stress, fortæller Harvard Health.

Hormonelle ændringer

Nogle biologiske faktorer kan også spille en rolle i dem. For eksempel kan kvinder, der lige har født, have flere indtrængende tanker end normalt på grund af de hormonelle ændringer, de går igennem.

Mens du måske tror, at det bedste er at forsøge at undertrykke dine indtrængende tanker, kan dette få dem til at blive ved i længere tid og forekomme hyppigere.

Hannah Reese, Clinical and Research Fellow i psykologi på Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School, skrev i Psychology Today: "Selv akten i at overvåge dine tanker for fraværet af en tanke kan få den til at forekomme hyppigere.”

"Når nogen bliver meget forstyrret af deres påtrængende tanker, gør en stor indsats for at slippe af med dem og forhindre dem i at opstå, kan dette blive en form for obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD).

"Mennesker med denne form for OCD med 'dårlige tanker' undgår ofte ting, der kan udløse disse tanker, eller at være i situationer, hvor de måske er i fare for at handle på en tanke."

Ikke det du ønsker at gøre

Så hvad skal vi så gøre med disse tanker om at sparke vores næste dørs søde Cavapoo? Harvard Health har dig dækket, og det medicinske team råder først til at identificere tanken.

Dr. Kerry-Ann Williams, lektor i psykiatri ved Harvard Medical School, siger blot til dig selv: "Det er bare en indtrængende tanke; det er ikke, hvordan jeg tænker, det er ikke, hvad jeg tror, ​​og det er ikke, hvad jeg ønsker at gøre."

For det andet opfordres du til ikke at bekæmpe tanken, og endelig bør du ikke dømme dig selv for det.

Hvis du dog finder ud af, at dine påtrængende tanker påvirker dit daglige liv, råder Harvard Health dig til at konsultere en mental sundhedsprofessionel for yderligere rådgivning."