Pas på med smertestillende: Dansk overlæge advarer om farlige bivirkninger

Sundhed

11/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nogle former for smertestillende håndkøbsmedicin er bedre for dit helbred end andre.

Når smerten tager til, griber mange ud efter håndkøbsmedicin som Panodil eller Ipren.

Men hvad mange ikke ved, er, at valget af smertestillende middel kan have alvorlige konsekvenser. 

Gitte Handberg, en erfaren overlæge fra Bispebjerg Hospital, advarer om brugen af visse typer smertestillende medicin. 

Det skriver B.T..

Den ene er klart at foretrække

Handberg, der har over 25 års erfaring med patienter, der lider af kroniske smerter og understreger, at visse populære former for smertestillende medicin ikke altid er den bedste løsning. 

Selvom både paracetamol (som findes i Panodil og Pamol) og ibuprofen (som findes i Ipren og Ibuprofen Teva) kan hjælpe mod akutte, mildere smerter, som tandpine eller menstruationssmerter, er den ene type medicin langt bedre at vælge end den anden. 

"Ipren er langt mere giftig end Panodil," forklarer Handberg, og henviser til, at Ipren kan have alvorlige bivirkninger som mavesår og nyreskader og øge risikoen for blodpropper og blødninger.

Drop dem ved kroniske smerter

Ifølge Handberg bør man dog hverken tage paracetamol eller ibuprofen, hvis man lider af kroniske smerter, da det kan gøre mere skade end gavn.  

Hun nævner som eksempel, at man endelig skal tage to Pamol, hvis man for eksempel lider af menstruationssmerter eller tandpine, men hvis man for eksempel har kronisk ondt i ryggen, bør man helt droppe de smertestillende håndkøbspiller.

Afslutningsvis råder Handberg til at behandle kroniske smerter med alternativer til medicin, såsom træning og psykologhjælp.