Er din sundhed i fare? For meget kanel kan give skader i lever og nyrer

Sundhed

24/12/2022

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Er det sandt at for store mængder kanel kan være skadeligt for kroppen?

Vi kan vel alle sammen stadig huske teksten “Og kanel bliver strøet, det gør grøden sød,” som vores alle sammens Nissebande synger i sangen “Det er risengrød (smask, smask, smask)”. Det er jo velkendt at julen er kanelens højtid, og vi putter det i alt fra kager, brød, risengrød, til gløgg, te og havregrød. 

Men hvor kommer alt det kanel fra? 

Det er en gammel tradition, fra dengang kanel var noget kun det finere borgerskab havde adgang til, og derfor ikke var noget for pøblen. Men som årerne er skredet frem er prisen på kanel faldet, og i dag er det nærmest blevet allemandseje, og vi blander det i mange produkter i 2022. 

Hvorfor er det kanel er skadeligt? 

Kanel indeholder en lille mængde af det kemiske stof kumarin, og det er altså dette stof der blandt andet kan give leverproblemer hvis det bliver indtaget i for store mængder. Man har igennem dyreforsøg kunnet påvise flere forskellige negative effekter ved kumarin, så som skade på nyrerne, og det førnævnte leverskader, der i begge tilfælde får organet til at køre med nedsat funktion. Man har også kunnet konstatere, at store mængder kanel givet til rotter, har været direkte giftige, men her var der snak om så store doser at det ikke var realistisk for mennesker at opnå samme mængder. 

Hvor meget er for meget?

Hvis man taget udgangspunkt i kanelholdige drikke - te, så er det anbefalet at børn ikke får mere end 2,5 dl af sådanne væsker, da mere end det kan være skadeligt, ved voksne er grænsen flyttet til omkring 1 liter. Så lidt kanel i ny og næ er ikke problemet, men hvis man er typen der starter sin dag ud med kanel på havregrøden, kanel te, og så derefter indtager mere i løbet af dagen, er det nok værd at overveje at sætte forbruget ned.