Nyt studie: Psykedeliske svampe hjælper på depressioner

Sundhed

17/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Forskerne forstår ikke hvorfor, men svampene lader til at kunne kurere depressioner

Det hidtil største studie af behandling med psilocybin, stoffet i psykedeliske svampe, mod depression viser nyt håb.

Det skriver Videnskab.dk

I forsøget, der har haft dansk deltagelse, har 233 mennesker, der lider af depression, hvor andet medicin ikke virker, deltaget.

De har fået stoffet psilocybin i pilleform. Det er et psykedelikum, der findes i flere svampe som for eksempel spids nøgenhat.

De deltagende var inddelt i grupper, der fik forskellige doser, og gruppen, der fik den højeste dosis på 25 milligram, fik det markant bedre.

Læger er forhåbningsfulde

Det vækker forhåbninger for fremtiden hos forskerne bag.

»Vi har at gøre med mennesker, der er meget svære at behandle med de tilbud, vi har i dag. De tilbud, vi har i dag, er ikke nødvendigvis voldsomt effektive og minder lidt om hinanden. Her kan psilocybin muligvis komme til at gøre en stor forskel,« siger René E. Nielsen, der er klinisk professor i psykiatri på Klinisk Institut ved Aalborg Universitet og medforfatter på det nye studie.

Studiet, der er blevet printet i New England Journal of Medicine, viser, at en tredjedel, af dem der fik den højeste dosis, oplevede at deres symptomer på depression forsvandt i løbet af de tre uger, de fik pillerne.

Det er dog stadig for tidligt at sige, om medicinen vil have samme indvirkning, hvis man tester den på tusindvis af mennesker. Men det er et skridt i den rigtige retning.

Selvmord som bivirkning

Der er dog vigtigt at understrege, at der er en del ting, forskerne skal have styr på inden medicinen bliver sat til salg.

»En af de mest frygtede begivenheder i forbindelse med behandling af patienter med svær psykiatrisk sygdom er selvmord. Generelt ses selvmordstanker hyppigt hos personer med depressive episoder, og det er også rapporteret i vores studie. Når man ser sådan et fund, vil det altid være noget, man har stort fokus på, og det er selvfølgelig noget, vi kommer til at undersøge nærmere i fase 3,« siger René E. Nielsen.

Der har været enkelte forsøgsdeltagere i studiet, som har indrapporteret selvmordstanker som selvmord.

Det er dog svært at sige, om det relatere sig til behandlingen eller den sejlivede depression, men det er en af de ting, der skal undersøges nærmere, før stoffet kan komme på gaderne.

Ved ikke hvorfor det virker

Forskerne kan stadig ikke sige med sikkerhed, hvorfor stoffet psilocybin virker - men det er heller ikke et krav for at medicinen kan komme på markedet.

Grundlæggende har psykedeliske stoffer en fundamental anderledes effekt på hjernen end de antidepressive mediciner, der er på markedet lige nu.

»Jeg har talt med de deltagere, vi har haft i Aalborg. Forsøgene er blindede, så jeg ved ikke, hvilken dosis de har fået, men en af dem tænkte på sin depression som at stå på en bjergtop og se ud over et landskab af gode og dårlige ting. Efter psilocybin var han blevet flyttet til en anden bjergtop. Han så stadig det samme landskab, men fra en anden vinkel, hvorfra han kunne se løsninger, han ikke havde kunnet se før,« fortæller René E. Nielsen.

Han fortæller også at flere af hans patienter oplevede at blive mindre triste og kunne klare hverdagen nemmere.

Med normal medicin oplever de samme patienter, at medicinen både dæmper de negative og positive følelser, men når de får psilocybin, er det snarere, som om det løsner op for de fastlåste tankemønstre.