Nye flåter spreder dødelig sygdom: Hvor lever de?

Sundhed

31/5/23 | 06:33

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Eksperter undersøger hele tiden flagermus for at undersøge spredningen af den virus, der forårsager covid-19. Samtidig har de gjort en ubehagelig opdagelse, nemlig en ny flåt-art, der kan sprede en dødbringende sygdom.

Denne nye flåt kan nemlig overføre en dødelig sygdom. Det fortæller en undersøgelse, der er blevet blev udført af Marie Orlová.

Det skriver Onet.pl.

Orlová er docent ved det medicinske universitet i Tjumen, og den blev offentliggjort i Persian Journal of Acarology. Hun arbejdede sammen med sin kollega Nikolaj Anisimov om de uhyggelige opdagelser.

De to forskere havde undersøgt flagermus, der er værtsdyr for disse flåter. Formålet med undersøgelsen var at identificere specifikke parasitter og forstå deres rolle i spredningen af covid-19, men de opdagede samtidig også en anden potentiel dødelig risiko.

De flåter, forskerne stødte på i Tjumen, er udbredt i Sibirien og også i områder af Mongoliet. Begge parasitologer antager, at de også findes i Kina, så de vil fortsætte med at undersøge dem sammen med deres kolleger.

"Repræsentanter for den første identificerede flåtfamilie er kendt for at være bærere af bartonellose. Det er en bakteriesygdom, der også kan spredes af katte. Der var også andre sygdomme i flåterne, som encephalitis, lyme-borreliose og tularæmi."

Det var dog ikke det eneste skræmmende ved disse flåter, fortæller forskerne: "Der er også sygdomme som pest og andre farlige sygdomme.".

Dette er vigtigt, fordi der faktisk eksisterer pest i Mongoliet. Derfor kan flåter teoretisk komme i kontakt med pestvirus og derefter overføre den fra dyr til mennesker.

"En af flåterne blev udtaget fra samlingen på Moskva Statsuniversitets museum i 2020. De andre blev indsamlet fra dyr fanget i Burjatien og Tubinsk, hvor de blev sat ud i naturen," rapporterer sibreal.org.

Flåten lever af flagermus og har parasitter, der adskiller sig fra andre arter. Studiet kom ifølge forskerne med flere overraskelser, og derfor er det stadig nødvendigt med yderligere forskning for at forhindre epidemi som den, der opstod under spredningen af covid-19.